Кметът на Стара Загора: Предложихме индустриални зони на местата на централите, но не ни послушаха

0
103
Живко Тодоров Снимка: ТВ Европа

Планът за прехода, отнасящ се до въглищните централи, бе направен по чисто чиновнически начин, казва Живко Тодоров

През целия август водихме разговори със синдикатите и с Министерството на енергетиката, но, за съжаление, планът за прехода, отнасящ се до въглищните централи, бе направен по чисто чиновнически начин, каза по БНТ кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Идеята на местната власт е била на местата на затворените мощности да се създадат индустриални зони и да се вложат средства за довеждаща инфраструктура, защото това би създало много повече работни места, които да компенсират тези на работещите в мините и във въглищните централи след затварянето им.

„Иначе в плановете няма никаква конкретика какви и колко работни места ще се създадат като заместващи. Съмнявам се, че тези веита, които се предвиждат, ще създадат много работни места“, каза Тодоров. Освен това трябва да има достатъчно време тези индустриални зони да заработят ефективно, да дойдат инвеститори в тях, трябва да има етапност и срокове.

„Целта ми не е да водя война срещу правителството“, каза Тодоров по повод протестите на миньорите. „За мен няма значение кой е в управлението“, каза той.

Мнението му за предстоящите местни избори е, че те са силно мажоритарни и затова няма особено значение коя партия издига кандидатури. За самия себе си каза, че в неделя ще обяви дали ще се кандидатира отново за кметското място.