Спецсъдът пуска кмета на Несебър на свобода срещу 40 000 лв. гаранция

0
35
Полицаи конвоират Николай Димитров за полагане на клетва като кмет. Снимка: Chernomorie-bg.com

Прокуратурата ще протестира пред апелативните магистрати

Специализираният наказателен съд пуска кмета на Несебър Николай Димитров и общинския съветник Петър Тодоров срещу парични гаранции. За Димитров тя е 40 000 лв., а за Тодоров – 20 000 лв.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативния наказателен съд в тридневен срок, а заседанието е насрочено за 19 декември. От Специализираната прокуратура заявиха за БНТ, че ще протестират днешното съдебно решение пред по-горната инстанция. Ако изменението на мярката бъде потвърдено от апелативните спецсъдии, то тогава двамата ще излязат на свобода.

Николай Димитров и Петър Тодоров са обвиняеми за участие в организирана престъпна група за купуване на гласове. Според прокуратурата Николай Димитров е ръководител на групата. Двамата с Тодоров бяха задържани дни преди първия тур на местните избори. Макар и в ареста, Димитров спечели вота с близо 60% и беше избран за пореден мандат за кмет на Несебър, а Тодоров – за общински съветник. Те положиха клетва, след като с разрешение на наблюдаващия прокурор бяха конвоирани до Несебър за първото заседание на Общинския съвет, а след това – върнати в ареста.