Съдът пуска Георги Попов срещу гаранция от 40 хил. лв.

0
48
Божков с Георги Попов.

Решението не е окончателно

40 000 лева гаранция определи съдебният състав за Георги Попов, смятан за един от най-близките хора на намиращия се в Дубай Васил Божков, съобщи БНР.

Въпреки че внесе искане в съда да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража, наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев каза, че за държавното обвинение би било приемливо на Попов да бъде наложена втората по тежест мярка – домашен арест или дори парична гаранция, но във висок размер.

Самият Георги Попов поиска от съда да е на свобода срещу парична гаранция, за да може адекватно да съдейства на разследващите и за да се погрижи за здравето на родителите си и за своето.

Според съда има данни за съпричастност на Георги Попов за участие в организираната престъпна група, която според прокуратурата се ръководи от Васил Божков, така че налице са и двете предпоставки за задържане под стража. Но тъй като Попов е дал обяснения след завръщането си на 21 май, когато беше екстрадиран от Дубай, съдът е оценил това като основание да му наложи тази по-лека мярка за неотклонение.

Това, което е обяснил, е прието от съда като оправдание, е, че всъщност той не е имал възможност да се върне заради пандемията и заради това, че за него е била издадена заповед за екстрадиция.

Това е решението на съдебния състав, което обаче не е окончателно. То може да бъде протестирано от прокуратурата в размера му, както и от защитата на Георги Попов.