Спряно е строителството на площадката край Козлодуй, където загинаха двама работници

0
13
Площадката край Козлодуй

На единия му оставали няколко месеца до пенсия

Спряно е строителството на площадката на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци” /ДПРО/ край Козлодуй. В понеделник там загинаха двама работници и бяха ранени още двама. Към момента по случая работят всички ресорни институции, за да се изясни причината за трагичния случай, съобщава NOVA.

Единият от загиналите е от град Мизия. Оставали му само няколко месеца, докато се пенсионира. Напуснал старата си работа и отишъл на този строеж, за да взема по-висока пенсия.

„Четиримата са били в изкопа, а около тях са били кранисти, технически ръководител и лица, които са длъжни да стоят на работното място”, обясни Георги Разложки, зам.-изпълнителен директор на ДПРО. Все още не е ясна причината, поради която 5-метровите метални конструкции са рухнали върху хората. От фирмата изпълнител твърдят, че са спазени всички правила за безопасност.

От Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци” осъществяват надзор, но и те могат да влизат в обекта само съгласно специален режим. „Ние сме със специални пропуски за достъп”, заяви Ина Стефанова, главен инженер в ДПРО.

Досъдебното производство под надзора на Окръжна прокуратура във Враца е образувано за професионална небрежност. Разследването пък ще поеме Националната следствена служба.