Стартира изграждането на участък от бъдещата магистрала „Европа“

0
126
Снимка: фейсбук

Той е между ГКПП Калотина и Драгоман и е дълъг 14,5 км

Стартира изграждането на участък от бъдещата автомагистрала „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Драгоман, съобщиха от АПИ.

Строителството на 14,5-километровата отсечка се финансира със средства от Европейския съюз и републиканския бюджет. Стойността на инвестицията е близо 165 млн. лв. Срокът за изпълнение е януари 2022 г.

Началото на участъка е след ГКПП Калотина при 1-ви км и завършва непосредствено след Драгоман при 15-и км. По трасето ще бъдат изградени четири пътни възела – „Калотина“, „Турмашка махала“ при 8-ми км, „Драгоман-Запад“ при 13-ти км при пресичане с път III-813 Годеч – Габер и „Драгоман-Изток“ при 14-ти км.

За опазване на околната среда и изпълнение на екологичните мерки при 4-ти км ще бъде изграден надлез (екотунел) за едри бозайници с ширина 40 м с почвена покривка, позволяваща засаждането на дървета и 3-метрова плътна шумозащитна ограда намаляваща светлинното и шумовото въздействие от преминаващите автомобили.

Трасето на АМ „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три участъка. Строителните работи на участъка между Драгоман и Сливница, с дължина 17 км, започнаха през май миналата година и се очаква да приключат до края на тази година.

Изграждането на двата участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и град Сливница и разширяването му с второ платно до магистрален габарит. Третият участък от град Сливница до връзката със Северната скоростна тангента, с дължина 16 км, ще преминава по ново трасе.

В момента се изготвя техническият проект за отсечката.