Борисов: Ще убият и зимния туризъм. Хвърлиха за избори половин милиард лева, които можеха да отидат за други неща /видео/

0
101
Бойко Борисов Снимка и видео: фейсбук

Кацаров казва, че има национално бедствие, Европа обаче го преодоля, каза лидерът на ГЕРБ на среща с туроператори и хотелиери

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов се среща с туроператори и хотелиери. Поводът са опасенията на бранша, че въведените мерки вече водят до фалити, а помощ от държавата няма.

Борисов подчерта, че докато Европа е преодоляла вече кризата с коронавируса, у нас Кацаров говори за национално бедствие.

„Кого лъжат със зеления сертификат, защо в Англия не те пускат с първа доза. Побългаряваме всичко“, категоричен беше Борисов. Той сравни издаването на зелен сертификат след първа доза ваксина с шофьорските курсове.

Борисов допълни, че няма никакви мерки, а в същото време постоянно се теглят държавни заеми – само този месец са изтеглени 1,8 млрд. лева.

На срещата климатологът проф. Георги Рачев, който е експерт и в сектор „Туризъм“, обясни, че на страната ни трябват туристи от чужбина. „Хората, които се опитват да ни управляват, нищо не правят и само отлагат“, отсече той.

„Турция и Гърция правят сериозна реклама у нас, а ние 36 дни не можем един кораб да изтеглим“, допълни думите му Борисов.

Лидерът на ГЕРБ напомни, че миналата година всички са работили на максимум. Сега обаче сме в тъмночервената зона.

„Зимата дойде, в планините вече има сняг. Кой Ханс или Смит, както казваш ти, ще дойде в тъмночервената зона“, каза Борисов. И добави: „Когато ние взимахме решенията, нямаше ваксини и лекарства. А ние заради глупостта си да дадем половин милиард за избори, сега ще провалим и зимния туризъм. Няма да имаме зимен сезон“, възмути се Борисов. Напомни, че миналата година без затваряне не можело да се мине. Именно затова въвели мерките 60/40.

Борисов изтъкна значението на магистрала „Хемус“.

Даде да се разбере, че ако са били на власт, за Великден е щял да пусне аутобана. Обвини служебният кабинет, че е похарчил парите за „Хемус“.

„Ще убият зимния туризъм. Нали говоря с хотелиерите. Чака ни тежка зима“, коментира бившият премиер.

„Това ли ви е промяната“, попита Борисов и изтъкна, че искат само смяната на главния прокурор Иван Гешев.

Лидерът на ГЕРБ  допълни, че няма дебат за важните теми за цената на тока: „Хванати са в лъжа за цената на газа, няма дебат за нищо.“

„Първо изборът беше или да затваряме, или зеления сертификат, за нас беше по-добре да работим. Но при 20% ваксинирани това е невъзможно. Казахме, че тази мярка няма да работи. Първия и втория пъ,т когато затворихме, нямаше ваксини, а сега има 4 вида ваксини. В момента нямаме никакви мерки. Имаме 80% спад на оборота и високи сметки. Бизнесът не е против зеления сертификат, но ясно искахме антителата на преболедувалите да се признават. Това лесно може да се докаже с тест и казахме да го направят за 30 дни. Заведенията са празни“, категоричен беше от своя страна Ричард Алибегов.

Той допълни, че няма направени никакви икономически мерки в момента, а само преди няколко месеца ежедневно са обсъждали с министрите Деница Сачева и Лъчезар Борисов, за да може да има мерки, а сега няма никакви.

На срещата Николина Ангелкова припомни, че в Народното събрание е било решено да има мерки, а сега правителството на Радев се оправдава, че няма работещо НС.

„В момента ние не можем да оцелеем. Загубихме пазари, позиции и ще са ни нужни години да се възстановим“, заявиха туроператорите.

Те настояха за  спешни мерки. Според тях е добре в следващото Народно събрание да има отделна комисия, която да се занимава с това и са нужни 20 милиона лева за гаранционен фонд.

Борисов допълни, че само за тази година са дадени 500 милиона за избори, които са можели да отидат за съвсем други неща.

„Гаранционен фонд, магистралите да се довършат, направихме и много облекчения“, заяви още лидерът на ГЕРБ.