Сърбия отрича, че ще слага телена ограда по границата с България

0
5
Снимка: архив

Ако започне обсъждането на подобно съоръжение, нашата страна ще бъде уведомена, уверяват властите в западната ни съседка

Сърбия не е вземала решение за изграждане на ограда по границата с България. Това са подчертали сръбският посланик у нас и началникът на кабинета на премиера на западната ни съседка в отговор на официални запитвания на Министерството на външните работи. A aко започне обсъждането на подобно съоръжение, нашата страна ще бъде уведомена.

Посланикът за специални поръчения Иван Петков е разговарял със сръбския посланик в София Желко Йович, който е заявил, че нито правителството му е вземало решение за издигане на ограда по границата с България, нито се извършват дейности по подготовката за такова съоръжение, съобщава МВнР.

Сръбските медии тиражираха новината, че е прието правителствено постановление, което позволява изграждане на телена ограда на границите на Сърбия с България и Северна Македония. Целта – ограничаване на нелегалната имиграция по време на пандемията от коронавирус.

Посланикът на България в Република Сърбия Радко Влайков е провел разговор с Милош Попович, началник на кабинета на сръбския министър-председател Ана Бърнабич. Той е потвърдил, че подобно решение за България няма и София ще бъде уведомена предварително, ако в бъдеще се обсъжда такова.

В разговорите на нашите дипломати бе подчертано, че границата на България със Сърбия се охранява изключително стриктно от страна на Граничната полиция на Република България като външна граница на ЕС. За първата половина на годината на изход на “зелена” граница със Сърбия от българските власти са задържани 211 незаконни мигранти.

По време на извънредното положение в Република Сърбия бе приета Наредба за мерките по време на извънредното положение, в която са изброени мерките, предприемани от властите за борба с разпространението на коронавируса. В чл. 3 ‘б’ бе предвидено, че за предотвратяване разпространението на заразата, както и на масовото незаконно преминаване на държавната граница се допуска временното изземване правото на ползване на поземлени имоти, собственост на физически и юридически лица, по протежение на граничната линия с Република Северна Македония и Република България. Решението за временно изземване правото на ползване се взема от Министерството на финансите по предложение на Републиканската дирекция за собствеността на Република Сърбия.

Наредбата е прекратила своето действие на 6 май 2020 г., с отменянето със закон на Народната скупщина на Сърбия на извънредното положение в страната. От наличните данни в Републиканската дирекция за собствеността на Сърбия се вижда, че подобна мярка не е била прилагана спрямо поземлени имоти по границата с България, а единствено по границата с Република Северна Македония.

ЕС официално отрече споразуменията ѝ с Белград по линия на бежанците да предвиждат поставянето на подобно съоръжение.

Говорителят на ЕС Ана Писонеро заяви, че Брюксел предоставя значителна финансова и техническа помощ на партньорите си от Западните Балкани във връзка с миграцията, като за тази цел през 2015 г. на Сърбия са ѝ предоставени повече от 100 млн. евро. Тази сума не включва поставянето на огради, както неправилно беше съобщено, и не е част от нито едно споразумение с ЕС.