Три водещи компании ще участват заедно в търга за АЕЦ „Белене“

0
30
аец белене
АЕЦ Белене

Този факт показва, че те вярват в българското правителство, коментира министър Теменужка Петкова

„Три от петте компании, които участват в търга за изпълнител на атомната електроцентрала „Белене“ – „Росатом”, „Фраматом“ (Франция) и „Дженерал Илектрик Steam Power, обединяват своите усилия и ще участват заедно в търга за централата”. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол.

„Обединяването на усилията им е ясен знак, че процедурата за избор на изпълнител ще е оспорвана и реализацията на проекта става все по-осезаема. Фактът, че тези три световни лидера в областта на ядрената енергетика обединиха своите усилия, показва, че те вярват в България и в българското правителство. Основна роля за това обединение имат усилията на премиера Бойко Борисов“, допълни Петкова.

По-рано днес руската държавна корпорация „Росатом“ е постигнала споразумение за сътрудничество с Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“ в България.

В рамките на постигнатите споразумения, при условие че руската държавна корпорация „Росатом“ бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта въз основа на резултатите от конкурса, General Electric ще се счита за партньор с турбогенераторната инсталация, базирана на технологията Arabelle и оборудването на машинна зала, а Framatome SAS – за партньор с оборудването за Автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала.