Четирима тираджии арестувани за нарушаване на домашната карантина

0
25
джихадист
Снимка: архив

Въпреки че не е трябвало да излизат, отишли на заведение в Сливница

Четирима шофьори на тирове са арестувани в Сливница за нарушаване на домашната карантина и принудително заведени в домовете им.

Те са открити в заведение в града, въпреки че не е трябвало да излизат, стана ясно по време на редовния брифинг на председателя на Националния оперативен щаб за борба с разпространението на коронавируса професор Венцислав Мутафчийски, цитиран от bTV.

Венцислав Мутафчийски каза още, че от 8-те души, които бяха установени вчера с положителни проби за коронавирус, трима са приети в болница, останалите са под карантина и домашно наблюдение. Хоспитализираните не са в тежко състояние.

От установените като заразени вчера най-младият пациент е на 24 г., а най-възрастният – на 80 г., и е настанен в „Пирогов“.

Вчера в България бе гласувано извънредно положение за срок от един месец – 13 март – 13 април във връзка с очаквания от експертите пик на разрастване на вируса. Властите въведоха противоепидемични мерки на територията на цялата страна за срок до 29 март – ограничиха пътуванията, работата на търговската мрежа, както и образователния процес – затворени са университети, училища, детски градини. От социалното министерство и работодателските организации призоваха там, където е възможно да се организира дистанционна работа на служителите.

Редица държави в Европа също въведоха извънредно положение – Италия още преди дни обяви такова, след ескалация на заразата, тръгнала от област Ломбардия. Чехия и Испания също обявиха извънредно положение.

Коронавирусът достигна и до САЩ, като първият щат в извънредно положение бе Калифорния, а президентът Доналд Тръмп ограничи вчера и пътуванията на граждани от Европа към САЩ, след като това бе направено вече за Китай, Иран и Корея. На 13 март извънредно положение бе обявено и в САЩ.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет „Джон Хопкинс“.