Шефът на „Вътрешна сигурност“ в МВР: Най-често корупция има в КАТ и „Гранична полиция“

0
56
Стефчо Банков Снимка: Нова тв

Служителите там имат най-пряк достъп с гражданите и когато вземат дори минимални суми от 5-10 лв, остава едно усещане за безнаказаност, казва Стефан Банков

Разследващи полицаи от ГКПП „Калотина“ бяха задържани заради корупционни практики не са вземали пари от самите лица, които са разследвали, а са настоявали те да бъдат давани в заведението. Така се създават условията те да бъдат препрани и изчистени, ако са маркирани. Полицаите познават много добре наказателния процес, познават способите, обясни пред БНТ главен комисар Стефан Банков, директор „Вътрешна сигурност“ в МВР.

Има много анализи къде в МВР има корупция, но служителите на КАТ, на „Гранична полиция“ са на първа линия и имат най-пряк достъп с гражданите и когато вземат дори минимални суми от 5-10 лв, остава едно усещане за безнаказаност.

Банков увери, че от МВР ще упражняват строг контрол срещу най-разпространената корупционна практика от полицаи на пътя.

Сега сме насочили вниманието си към „Пътна полиция“, идва лято, активен сезон, така че ако някой от КАТ мисли, че може да направи бързи пари, мога да го уверя, че това няма как да стане, каза Банков.

Той допълни, че е най-силно впечатлен от граничните полицаи, които вменяват на гражданите, че си плащат задължителни такси, и се стига до това да се благодари на подкупващите полицаи от онези, които им дават пари.