Агенцията по храните с нов шеф – Паскал Желязков

0
12
Проф. Паскал Желязков Снимка: Дума

Старият директор понесе много критики покрай чумата по свинете

 

Проф. Паскал Желязков е новият изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Досега той е бил директор на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт „Проф. Д-р Г. Павлов“, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Проф. Желязков има дългогодишен опит като ръководител на структури с научноизследователска, диагностична и аналитична дейност. Бил е началник на отдел в Център за оценка на риска, директор на Национална научноизследователска станция по ловно стопанство, биология и болести по дивеча, както и зам. генерален директор в Националната ветеринарномедицинска служба. Има над 90 научни публикации и научни доклади. По образование е ветеринарен лекар, завършил е Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора. Владее английски и руски език.

В БАБХ има и нов зам. изпълнителен директор д-р Марияна Шумова, която към момента изпълнява длъжността началник отдел в дирекция „Граничен контрол“. Д-р Шумова е изпълнявала и длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково. Тя ще заеме позицията на доц. д-р Тодорка Янковска-Стефанова.

Досегашният изпълнителен директор на БАБХ бе инж. Дамян Илиев. Неговата оставка бе многократно искана от различни политически групи, граждански обединения, стопани на животни по повод епидемията от африканска чума по свинете.