9,5 млн. лв. изплатени на стопаните заради африканската чума

0
10
министър
Десислава Танева

Средствата са от българския бюджет, заяви земеделският министър Десислава Танева в парламента

9 439 800 лв. са изплатените средства за подпомагане на стопаните заради африканската чума. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в отговор на въпрос на депутатите Георги Гьоков и Светла Бъчварова за изплащането на еднократната помощ на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция след доброволно умъртвяване на прасетата.

„За да подкрепим тези хора и за да се справим бързо с епизоотията, ние въведохме и приложихме тази мярка за финансово подпомагане от 300 лв. на стопанство. Това беше нашата препоръка, нашето решение при определени условия, на които трябваше да отговаря всяко стопанство и после да извършва всички дейности“, каза още министърът. Тя посочи, че в стопанството е трябвало да се отглеждат поне 5 свине за угояване. „Трябваше месото да е усвоено и да е извършена съответната дезинфекция. Контролът по всичко това беше на ветеринарния доктор и кмета на населеното място“, обясни още министър Танева.

„Средствата не са европейски, те бяха български и са български, тъй като ние сме приключили това плащане. В този смисъл мога да дам само общи данни, тъй като нямаше някакво конкретно запитване за села. 31 466 са заявленията на стопанства, 182 общини, 1763 населени места. Изплатените общо средства са в размер на 9 439 800. Това са данните, които мога да кажа, имам ги по всяка община, по всяко село“, допълни още министърът на земеделието.