Ангел Кунчев: Заиграването с изборите е много вредно. Няма опасност от гласуване

0
35
Доц. Ангел Кунчев

Дългите строги противоепидемични мерки не дават резултат, казва главният здравен инспектор

„При разхлабване на мерките има и двете страни – бизнесът, който се радва, че ще заработи, и високите данни за вируса.“ Това заяви пред БНТ главният здравен държавен инспектор и представител на Националния оперативен щаб /НОЩ/ за борба с коронавируса доц. Ангел Кунчев.

„Искаме да проверим дали работи този метод на постепенно отхлабване на различните сектори“, каза още експертът.

„Ако работите в офис по 8 часа на ден с други хора, то не пречи да излезете на кафе или обяд на открито в заведение“, обясни доц. Кунчев решението от 1 април да бъдат отворени само заведенията с външни пространства.

„Моловете остават затворени заради събирането на хора, особено младите. Решението няма общо със самия търговски характер на магазините“, каза още главният здравен държавен инспектор.

„Стадионите носят риск от зараза заради поведението на хората в секторите“, коментира доц. Ангел Кунчев и допълни за отпускането на мерките: „Нека да видим какви са седмичните данни“.

„Ако се търсят само мненията на директорите на болниците, то мерките ще са затегнати за по-дълго време, но в решенията следват и политици и министри“, разкри представителят на НОЩ.

„Личното ми мнение е, че трябва да се премахнат „зелените коридори“ за възрастните хора. Реши се те да останат, защото пенсионерите вече свикнаха да пазаруват в тези часови зони“, обясни главният здравен държавен инспектор.

„Заиграването с изборите е много вредно. С медицинския протокол, който сме разработили, няма причина да има опасност от гласуване“, категоричен бе доц. Кунчев.

„Имам надежда, че вирусът може да се ограничи след ваксинацията. Няма как да знаем дали ще се наложи преваксинация всяка година“, допълни той.

„Болниците са много по-готови от втората вълна през ноември“, заяви главният здравен държавен инспектор.

„Няма „български модел“ на справяне с вируса, няма правила – всички опитваме да запазим златната среда. Дългите строги мерки не дават резултат“, разкри той.

„Ще е голямо облекчение, ако ни освободят от това задължение. Уморени сме“, отговори доц Кунчев на въпрос кога се очаква да се разпусне НОЩ.