Доц. Кунчев: В следващите седмици ще продължи нарастването на броя на заразените с коронавирус

0
38
Доц. Ангел Кунчев

Бустерната доза дава 70-80% защита, казва главният здравен инспектор

Няма изненада – така коментира пред БНТ рекордните данни на новозаразени у нас доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Това, което се случваше преди 2-3 седмици в Западна Европа, вече залива източната част. Средната заболеваемост в Европа е над 2000-3000 на 100 000, тепърва в следващите седмици ще продължи нарастването в броя на случаите, прогнозира доц. Кунчев.

„Много хора се чудят защо в новия план сме дали ударение на заеманите интензивни легла.

Първо, отчитаме различната характеристика на омикрон, който би следвало да преминава по-леко и да се заемат по-малко интензивни легла. У нас обаче голям брой от населението е неваксинирано. Сами виждате, че всеки ден не по-малко от 90% в интензивните отделения са неимунизирани, така че ние имаме един термин – горивен материал за епидемията, обясни доц. Кунчев.

Едно от най-неприятните качества на омикрон е, че успя частично да заобиколи имунитета от ваксините, процентът падна значително 50-60-70%, ако обаче има и бустерна доза, вече защитата е 70-80%, което не е никак малко, допълни доц. Кунчев.

СЗО счита, че докато не се осигурят достатъчно ваксини за бедните страни, не би следвало богатите да си правят трета-четвърта бустерна доза – така здравният инспектор коментира информацията за недостатъчна надеждност на бустерната доза ваксина.

Според доц. Кунчев е вероятно с варианта Омикрон да се сложи край на пандемията.

Омикрон ще привикне към нашия организъм и ще стане заболяване, с което ще се срещаме всяка година. Надяваме се, че след летния сезон той ще влезе в едно русло, в което, дали ще се заразиш, не е толкова важно.

Относно ваксините за деца, Кунчев обясни, че е имало интерес в самото начало, процесът и сега върви в големите градове.

Има налични от трите ваксини, налични са във всеки един имунизационен пункт. Почти никъде в Европа не се практикува да има избор на ваксини, подчерта доц. Кунчев.

Вероятно ще успеем да внесем и „Новавакс“, очаква се одобрението на още една ваксина, с която вероятно ще се разполага след първото тримесечие на годината.

За тестовете за ученици той обясни, че слюнчените тестове не са най-чувствителните, но са най-леките за приложение и са най-подходящи за скрининг, какъвто се търси в училищата.

Здравният инспектор прогнозира, че най-вероятно на места ще се наложи онлайн обучение. Колегите в областните щабове имат пълната свобода да го обсъдят и да се вземе най-правилното решение, допълни Кунчев.

Ритаме срещу зеления сертификат, който сме го разширили безкрайно – и за антитела, и за преболедуване, където никъде го няма. Обвиняват ни за неща, които не са въведени, заяви здравният инспектор по темата за недоволството и протестите за отпадане на зеления сертификат.

До края на февруари надали ще се промени срокът на сертификатите. Но в цяла Европа се променя, така че рано или късно, неминуемо и ние ще минем към това, уточни още доц. Кунчев.