„Барометър“: ГЕРБ с преднина от 9.1 % пред БСП, ако изборите са днес

0
224
Снимка: Барометър

„Има такъв народ“ са пети. Според данните се очертава ниска избирателна активност

5 сигурни партии в следващия парламент – това показва проучване на „Барометър България“, проведено чрез стандартизирано телефонно интервю. Допитването е направено в периода 10-15 февруари 2021 г. сред 853 души на възраст над 18 г.

Резултатите сочат – за ГЕРБ биха гласували 31,5%, а за БСП – 22,4 на сто. Третата позиция е доста оспорвана между ДПС със 7,8 % и ВМРО със 7,1 на сто доверие.

„Има такъв народ“ са пети с 6,8 % и биха могли да минат чертата дори при ниска активност, сочи проучването.

„Демократична България“ и „Изправи се. Мутри вън“ пък би трябвало да положат значително повече усилия. Те получават съответно 5,4% и 3,7%.

Според „Барометър България“ вотът на 4 април ще се проведе при ниска избирателна активност, съизмерима с активността при последните избори за Eвропейски парламент. От друга страна се откроява значителен дял на колебаещите се дали да отидат да гласуват, но с политическа позиция – които могат да повлияят на крайния резултат.

Към днешна дата делът на колебаещите се избиратели е нараснал двойно до 22%, като евентуалната им мобилизация би могла да повлияе на политическата картина след изборите.

Заявилите, че категорично ще гласуват са 34,6% от анкетираните.

В лявото пространство също има избиратели, които все още не са сигурни дали ще гласуват, но заради продължаващите вътрешни процеси на разделение в БСП, вероятността столетницата да ги привлече в последния момент е малка. В случай че отидат до урните, част от тях биха дали гласа си за по-малки леви формации, смятат от „Барометър България“.