Бивш кандидат-кмет на БСП разгневи студенти с расистки и дискриминационни лекции

0
150
Михаил Мирчев Снимка: Клуб Z

В отворено писмо от Студентското общество за равенство настояват за уволнение на Михаил Мирчев

За институционализиран „академичен расизъм” в онлайн лекциите на проф. Михаил Мирчев, бивш кандидат-кмет на БСП през 2015 г., сигнализира в открито писмо Студентското общество за равенство при Софийския университет.

Поради формата на онлайн обучение в момента лекциите на политолога и социолог Михаил Мирчев, гостуващ преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, са качени в неговия канал в YouTube и до тях имат достъп не само студентите му. От видеолекториите става ясно, че преподавателят борави с терминология, несъвместима със съвременното мислене, а и в сериозно противоречие с конституцията, която забранява дискриминация по пол, раса и етническа принадлежност, съобщава Клуб Z.

В няколко поред лекции пред бъдещи начални учители, педагози и социални работници проф. Мирчев говори за „циганите”, които имат престъпни наклонности, за турското малцинство, което е неграмотно, изостанало и „част от войнолюбив народ”, за арабските бежанци, които нямат никаква цивилизационна основа.

В темите си професорът подчертано разграничава българите като хора, носители на ценности, които се противопоставят на останалите етнически и национални групи у нас.

Мирчев поставя като академичен въпрос темата за образователния ценз за гласуване, която също противоречи на конституционните права на българските граждани.
Професорът проявява видимо и пренебрежително отношение към жените, като изразява откровено фашистките възгледи, че тяхната работа е „повече да раждат и по-навреме”.

Тези негови неприкрито расистки, ксенофобски и националистически виждания, които са основа на академичната му работа, са причина за изявлението на Студентското общество за равенство при Софийския университет, обобщава Клуб Z. Писмото им адресирано до проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на СУ, до декана на Факултета по науки за образованието и изкуствата, както и до министъра на образованието и ректора на УНСС, където Михаил Мирчев е професор.

В отвореното писмо се настоява за уволнение на Михаил Мирчев от преподавателския му пост и цялостна промяна на образователната програма, която той преподава.

„Много са пресилени нещата. Правят много грозни, крайно политически квалификации, които нямат никакви основания“, казва пред „24 часа“ Мирчев. Той е категоричен, че няма да подава оставка и няма да промени нито дума от лекциите си.