Близки на покойници на опашки за погребенията им – чакат по няколко дни

0
39
ковчези
Снимка: архив

В Добрич за ноември са регистрирани 1200 погребения – толкова досега са били за година

Над месец се налага да чакат за кремация близките на починалите от COVID-19. Има опашки и за погребенията, показа проверка на „Монитор“ из страната.

Кремацията на починали в Русе например се извършва в София, Пловдив и Варна, каза управителят на русенската траурна агенция „Тиона“ Татяна Стойкова. Близките предпочитали Пловдив и Варна, тъй като се чакало по-малко. За столичния крематориум можело да се чака и 40 дни, допълни тя. В момента крематориумът в София е натоварен и обикновено трябва около седмица за извършване на изгарянето, съобщиха за „Монитор“ от „София крематориум“ АД.

Бум на погребенията отчитат погребалните фирми в цялата страна. В Добрич например за месец ноември са регистрирани 1200 погребения, досега тази бройка е била за година време, казаха от обредния дом. Записването за часове за погребения става с дни напред и се налага телата на мъртъвците да се съхраняват в хладилни камери. В Добрич свободни за погребение часове има за след 3-4 дни. „Баща ми почина във вторник, има свободни часове едва за събота“, каза добричлия, потърсил услугите на една от траурните агенции в града.

Между 1600-1800-2000 лева струва повече от прилично погребение в Добрич чрез траурна агенция. В цената влиза ковчег от около 600-800 лева, венец, кърпи за гробарите, жалейки, подавки, престой в хладилна камера, ритуал в църквата. Най-евтиното погребение е около 1000 лева, най-евтиният ковчег е 100 лева и е от талашит. Най-скъпият ковчег пък струва 1800 лева.

Управителят на общинската траурна агенция във Велико Търново Методи Петров обясни, че в началото е имало изискване починалите от COVID да се погребват или в два ковчега: вътрешен метален и външен – дървен или в дървен, обшит отвътре с метал. Тъй като това изключително много оскъпявало цената на ковчега, обаче след това била направена корекция и сега се разрешава погребване в дървен ковчег, на който вътрешността се посипва с дървени стърготини или се дезинфекцира с биоцид, най-често хлорна вар. Според гробищния шеф обаче големият проблем е, че никой все още не е казал гробовете, в които са погребани починали от COVID, след колко години ще могат да се отворят и да се ползват отново.

Покрай скока в броя на погребенията се заговори и за спекулативни цени на траурните обреди. Като причина за поскъпването се изтъкват специалните мерки, които трябва да се взимат за починалите от коронавирус – да бъдат слагани в чували и в поцинковани ковчези.

Заради спекулата здравното министерство облекчи още през септември реда за извършване на погребения на починали от COVID-19, като на практика т. нар. метални ковчези не са задължителни. Специален ред за определени погребения е регламентиран в чл. 22, ал. 1 от Наредба №2 от 21 април 2011 година за здравните изисквания към гробищни паркове и погребването и пренасянето на покойници. Тъй като последната редакция на наредбата е от 2019 година, в нея, естествено, не присъства изрично COVID-19.