Бойко Борисов: Като циганета се молим за тестове

0
75
Бойко Борисов Снимка: Канал 3

Дали съм човек на Иво Прокопиев – отворете „Капитал“, няма да намерите и една публикация през последните 15 г. да са ме похвалили, коментира премиерът смяната на ръководството на Българската банка за развитие

„Като циганета се молим за тестове да намерим. Циганета в добрия смисъл на думата“, каза премиерът Бойко Борисов за опитите ни да намерим тестове от по-мощни държави. „А вие, като латерни, всеки ден питате – тестове, тестове, тестове. Можехме и ние да поръчаме ментета, ама се спряхме“, добави той. Борисов констатира, че някои държави се съдят сега и си искат парите, „ама няма кой да им ги даде“.

Премиерът е разтревожен от данните от скрининговото проучване на полицаите и военните, които показват сблъсък с коронавируса само на 1% от служителите на МВР, а още по-малко сред военните – 0,7%. Това показва, че още дори не сме започнали епидемията, констатира Борисов на брифинг в Министерския съвет след срещата си със Светия синод.

Борисов даде да се разбере, че няма да промени решението си за смяната на ръководството на Българската банка за развитие. „А дали съм човек на Прокопиев и „Капитал“, ако отворите публикациите през последните 15 години, не знам дали ще намерите публикации да са ме похвалили“, заяви Борисов. Той продължава да смята, че „не е красиво и не е редно“ в тази ситуация да се дадат 75 милиона лева за кредит.

„Най-малкото звънни и ми се обади – чиста е сделката. За народа това е държавната банка, а да кажа, че не съм знаел, не е сериозно. След като не съм знаел, не се чувствам подведен. Колкото и да е правилна сделката, ако знаех, нямаше да има. Основната задача на правителството е да запази пари за заплати и пенсии за жизненоважни системи на държавата. Изпадали сме в ситуация, в която пенсията е ставала 3 долара. И знаем какво е било“, допълни той.