Болница „Св. Анна“ в София: 85% от ковид леглата са заети

0
17
Славчо Близнаков

В последните десетина дни увеличението на болните е доста рязко, твърди шефът на лечебното заведение

Към момента в УМБАЛ „Света Анна“ в София има 218 болни в средно тежко и тежко състояние, 15 са в реанимация, 11 са интубирани.

„Вчера е преобразувана още една вътрешна клиника с 35 ковид легла и тази сутрин 21 са заети. Предполагам, че до обяд ще бъдат запълнени“, заяви пред БНТ директорът на УМБАЛ „Света Анна“ в София д-р Славчо Близнаков.

„За последните 24 часа са постъпили 39 човека с доказан COVID-19 с белодробни изменения в средно тежко и тежко състояние. Големият брой болни с COVID, които постъпват в големите болници като „Пирогов“, „Света Анна“ и ВМА означава, че се затруднява и другата дейност, затова са спрени плановите операции, защото екипите са разкъсвани между спешните, травматичните случаи и ковид болните. Тези екипи не бива да се смесват. Натискът е не само за ковид легла, а изобщо за дейността на болниците като цяло, затруднява се организационната дейност“, обясни д-р Славчо Близнаков.

В момента има 218 човека, което означава, че „Света Анна“ има още 40 легла за средно тежки случаи, които при този темп на запълване за 48 часа би могло да бъдат запълнени. Това е доста притеснително, допълни д-р Близнаков. В последните 7-10 дни увеличението на болните е доста рязко.

Много от пациентите бяха планирали планови операции. Заповедта на РЗИ не е за всички планови операции, от тях са изключени голяма част онкологични операции и за бременни и родилки. Реално нито един човек с животозастрашаващо състояние няма да бъде оставен без медицинска помощ.

„Света Анна“ осигурява над 260 легла за ковид болни, има още толкова за спешни и травматични състояния, увери д-р Близнаков. В УМБАЛ „Света Анна“ над 50% от легловия фонд е определен за ковид и в момента е запълнен на 85%, допълни още той.