80% от ковид отделенията в столичните общински болници са запълнени

0
37
Йорданка Фандъкова Снимка: Днес.бг

121 училищни паралелки в София са карантинирани

Расте броят на хоспитализираните с коронавирус в общинските болници в София. Увеличават се пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение. COVID отделенията в общинските болници са пълни на 80 процента. Това обяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на ремонта на бул. „Първа българска армия“ в район „Средец“, цитирана от БТА.

Надявам се това нарастване да спре, защото най-важното е на пациентите да им бъде осигурено лечение, каза кметицата и изрази притеснението си от увеличаването на натиска в общинските болници.

Тя съобщи, че девет общински ДКЦ-та имат разкрити COVID кабинети, три от тях са сключили договори с НЗОК и за осигуряване на лечение.

Останалите се подготвят, така че да могат да осигурят това лечение и по този начин да намалят натиска към болниците, каза Фандъкова.

Тя съобщи още, че 121 училищни паралелки са карантинирани и обучението на децата се извършва онлайн. Като процент това не е много, но ситуацията е динамична, коментира кметицата.

Тя информира, че четири групи в детски градини са карантинирани.

Столичният кмет изнесе обобщена информация за проверките за носене на маски в градския транспорт и в метрото. За септември са направени 25 000 проверки, съставени са 315 акта и 550 констативни протоколи. Като цяло мерките се спазват, но апелирам хората да носят маските си, особено където има струпване на хора, посочи Фандъкова.