Борисов: Вдигаме с над 30% минималното обезщетение за безработица, както и заплатите на служители в НОИ

0
61
правителството
Министерският съвет

С 56,6 млн. лв. подкрепяме над 1800 земеделски стопани, които са отсрочили кредитите си и не могат да ги погасяват в условията на пандемията, посочи премиерът

От 8 до 21 септември всички български пенсионери ще получат за втори пореден месец допълнителните 50 лв. към пенсиите си, които осигури правителството в подкрепа на най-уязвимите в условията на пандемията. Предстои да отпуснем тази помощ и за октомври месец на 2 120 000 пенсионери, съобщи премиерът Бойко Борисов.

С до 30% увеличаваме заплатите на служителите на НОИ, ангажирани с дейности за превенция на разпространението на коронавируса. Те ще получат повишението до края на настоящата седмица. За целта отпуснахме допълнително над 5 милиона лева, посочи министър-председателят.

С над 30% ще се увеличи и минималното обезщетение за безработица, което ще обхване между 30 000 и 33 000 безработни средно на месец в периода от 1 октомври до 31 декември, став ясно от думите на Борисов.

С 56,6 млн. лв. подкрепяме над 1800 земеделски стопани, които са отсрочили кредитите си и не могат да ги погасяват в условията на пандемията от COVID-19.
Финансовата помощ ще позволи на стопаните, отглеждащи едри и дребни преживни животни и картофопроизводители, да продължат земеделската си дейност и да не търпят загуби, съобщава премиерът.

Подкрепата изискваше нотификация от ЕК, затова Борисов благодари на председателя й Урсула фон дер Лайен и на еврокомисарите. Само в рамките на няколко дни те реагираха, за да може ние бързо да отговорим на проблемите, които кризата с коронавируса в момента ни създава, казва Борисов.

Той е възложил на министър Танева и на министър Димитров заедно да работят за намиране на допълнителни източници на вода за селските стопанства, тъй като сушата е голяма и отсега трябва да се мисли за следващата година.