Борисов: Карантината ще бъде намалена на 10 дни

0
26
Бойко Борисов Снимки: фейсбук

Всеки ден харчим над 120 000 лв. за тестване, съобщи премиерът в Брюксел

Премиерът Бойко Борисов е разговарял сутринта с здравния министър и е разпоредил карантината да се намали на 10 дни. Това съобщи самият Борисов преди втория ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Досега изолацията беше 14 дни. Премиерът каза още, че всеки ден държавата харчи над 120 000 лв. за тестване за коронавирус.

За пандемията от COVID-19 Борисов заяви, че най–после ЕС има общ план за действие, изработен от ЕК. Той похвали еврокомисията, която този път се била потрудила доста, но не пропусна да отбележи, че сме закъснели с плана.

Борисов отбеляза, че това е трябвало да бъде факт още юли, а не сега различните държави да предприемат „панически действия“, което паникьосвало останалите и водело до разнородни мерки. Така например едни обявявали извънредно положение, други затваряли ресторанти и кафенета.

„Носенето на маски не предпазва напълно, но концентрацията на вируса е по-малка. Доказано е, че маската предпазва, макар и не напълно. Второто важно нещо е спазването на дистанция, третото – дезинфекцията“, каза Борисов.

Премиерът призова да се спазват мерките в заповедите на здравния министър и уточни, че така няма да се налагат други. В ресторанти, дискотеки, училища да се спазва дистанцията, призова премиерът. Борисов изтъкна, че децата трябва да ходят на училище, защото иначе се нанася вреда върху психическото им здраве.

От думите му стана ясно, че сутринта освен със здравния министър е разговарял с и просветния, на когото разпоредил децата да ходят на училище.

Борисов коментира и зелената сделка. Той изтъкна, че това е проблем за България и още няколко държави като Полша и Чехия, които имат ресурс от въглища и го използват активно. Борисов определи съвета като тежък, но той трябвало да бъде подготовка за декември, когато ще се вземе окончателното решение.

Премиерът каза, че искането е за 60% намаление на вредните емисии, но съветът ще върви към намаляване с  55% до 2030 година. По думите му именно затова много бързо страните трябва да намерят алтернатива.

„Много работа  ни чака в България по зелената сделка, и то без популизъм“, изтъкна Борисов и поясни, че трябва да има свиване на вредните емисии и даде да се разбере, че има различни варианти за това. „Дали от вредните емисии на автомобилите, от централите или други сектори на икономиката“, каза той.

Накрая поясни, че във втория ден от заседанието на съвета ще се обсъждат отношенията с Африка, между Кипър и Турция, както и казуса с Алексей Навални.