Борисов във Враца: Преди година тук имаше блато, сега – немско бижу с 1500 работни места

0
48
Снимка: фейсбук

В края на август ще има яснота дали се налага държавата да тегли заеми

„Откриваме най-високотехнологични заводи с висока добавена стойност в Северозапада”, заяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира завода на немската компания МД „Електроник” и други инфраструктурни обекти в района заедно с регионалният министър Петя Аврамова и кметът Калин Каменов.

Борисов каза, че само преди година на мястото е имало блато. „Това е най-модерният завод в Северна България – немско бижу, 1500 работни места. Тук ще се произвежда електрониката, която движи автомобилите. Съжаляваме много за „Фолксваген“, добави Борисов.

Като тръгнат заводите, ще се избият инвестициите, ще дойдат спонсори, които ще подпомагат спорта, културата, обясни премиерът на кмета на Враца.

Той подчерта важността на изграждането на пътя Ботевград-Мездра. Министър Аврамова съобщи, че отчуждаванията приключват и до две седмици стартират работите и по лот-1, като сега усилено се работи по лот-2.

Борисов коментира и новите социално-икономически мерки на правителството, като посочи, че България е втора в Европа по най-нисък бюджетен дефицит.

На въпрос дали ще се наложи да се тегли кредит, ако кризата продължи и през януари, Борисов заяви: „Нека стигнем до август. В края на този месец ще знаем и за разчетите. За това караме на три месеца“.

,,Ако не беше този коронавирус… Сега дефиците са ужасни… а като ви слушам кметовете, все едно няма криза – всички искате пари“, каза още Борисов, при което Калин Каменов му отвърна, че това е работата на всеки кмет – да иска пари, за да се модернизира инфраструктурата.

Борисов посочи, че неслучайно е договорил средства за Северозапада от ЕС, защото за да дойдат инвеститори и да има работа, трябват пътища, по които да се стига до там. „Ние вече инвестираме, за да не чакаме, докато дойдат тези пари. Ние работим сега“, подчерта министър-председателят.