Борисов откри трасето на „Балкански поток“: Докато другите говореха, ние строяхме

0
125
Почвата над тръбите вече се използва за земеделие, обясни Борисов.

Такова полагане на тръби е, че не ни стигат заварчици, отчете вицепремиерът Томислав Дончев

„Имаме две газови магистрали. Това много политици са го говорили, но ние го изпълняваме, за да може в следващите години новото поколение да получава такси от транзит. Докато другите говореха, ние строяхме“, каза министър-председателят Бойко Борисов при откриването на разширеното трасе на „Балкански поток“. Първият етап от проекта включва преносен газопровод с дължина около 11 км и газоизмервателна станция, разположена непосредствено до компресорна станция „Странджа“.

„Такова полагане на тръби е, че не ни стигат заварчици“, отчете вицепремиерът Томислав Дончев, който пътува за откриването с премиера и изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

„Най-важното е, че върху тези площи вече се засява пшеница, царевица и вече не ги виждаш тръбите. Казвам го заради еколозите. На практика за една година няма разлика в хумуса на почвата. Селскостопанските производители може да използват почвата както намерят за добре, отвърна му премиерът.

Трасето  за пренос на газ ще премине през землищата на 11 области. Общата стойност на подписания договор със срок за изпълнение до 615 календарни дни е в размер до 1,1 млрд. евро без ДДС.

„Тази инвестиция в размер на 75 млн.лева бе изцяло финансирана от Булгартрансгаз. Проектът ще е основополагащ за хъб „Балкан“. В момента газовият бизнес в световен мащаб е изискващ и динамичен, ние доказахме, че на база на натрупания опит и знания можем да реализираме подобен тип проекти“, каза Владимир Малинов“, директор на „Булгартрансгаз“

На церемонията говори и руският посланик Анатолий Макаров. „Откриваме един неголям, но изключително важен проект. Свързването на вашата страна към „Турски поток“ ще позволи да станете един от най-големите газоразпределителни центрове. Новият газопровод е не само принос за развитие на България, той ще способства за просперитета на страната. Стимулира привличането на инвестиции и създава нови работни места. Българските компании, участващи в изграждането му, ще добият опит. Всичко това създава предпоставки за устойчивото развитие на българската икономика. Ако говорим за значението на „Балкански поток“ за руско-българските отношения реализацията му ще ги изведе на ново ниво. Очакваме с нетърпение дългосрочното партньорство. България се показва като надежден партньор, който изпълнява своите задължения. Това ще засегне и други области от двустранното ни сътрудничество. Пожелавам новият газопровод да укрепи руско-българското сътрудничество“, каза Макаров.

„Първо да благодаря на строителите. Тези тръби могат да превозват огромни количества газ. Перфектна работа на всички. Денонощна работа, трудна работа. Да им пожелая успех, бързо да пренасят техниката. От другата страна на България правят същото. Докато другите говорят ние строим и даваме възможност да се превърнем в основен разпределителен център. Балканите са обединяващо име, с името „Балкански поток“ се обединяваме. Другата седмица ще ви покажа как строим интерконектора с Гърция. България ще бъде с 2 газови магистрали. България ще може да си купи най-евтиния газ, а нашите съседи ще могат също да си доставят газ. Тук са посланици, гости от Русия, Саудитска Арабия. Това е и една политическа магистрала. Там, където има големи интереси, няма война. Затова още по-усилено строим. България ще си взима транзитните такси. Когато ясно сме си казали приоритетите на всички им е ясно, че се случва това, което виждате в момента. С всички сили се строят следващите километри“, каза и премиерът Борисов.