Борисов подарил картина на Вучич, изобразяваща инспекция на „Балкански поток“

0
35
Снимки: МС и туитър

Премиерът я изпратил вчера по сръбския външен министър и съпругата на президента

Премиерът Бойко Борисов е подарил картина на президента на Сърбия Александър Вучич. На нея са Борисов и Вучич по време на инспекция на разширението на „Балкански поток“. Новината съобщи сръбското издание „Новости“, а от Министерския съвет разказаха историята на творбата.

По инициатива на Консорциума „Аркад“, който е изпълнител на линейната част на проекта за разширението на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД от българо-турската граница до българо-сръбската граница, са изработени поредица от картини, предназначени за предстояща изложба в Националния исторически музей, съобщиха от правителствената информационна служба.

Изложбата се организира съвместно от „Аркад“, „Булгартрансгаз“ и НАИМ при БАН и ще покаже археологически артефакти, открити по трасето на „Балкански поток“. Една от картините, чийто художник е Симеон Кръстев, е връчена от „Аркад“ на „Булгартрансгаз“, които впоследствие я предават на министър-председателя Бойко Борисов.

Премиерът решил картината да бъде изпратена на президента на Сърбия Александър Вучич като спомен от посещението му в България през юни миналата година, когато българският министър-председател и сръбският президент направиха оглед на строителството на „Балкански поток“. В рамките на вчерашната среща в Министерския съвет министър-председателят Борисов изпратил картината на президента Вучич чрез министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович и съпругата на сръбския президент – Тамара Вучич, която е специален съветник в кабинета на министъра на външните работи.

Картината е подарена по протоколен път.

Художникът Симеон Кръстев е сред известните родни автори. Носител е на награди за живопис, плакати, пощенски марки, юбилейни монети и др.

Негови творби са притежание на колекционери от България, Франция, Израел, Полша.