Борисов: Правилата за избор на главен прокурор бяха гласувани при Христо Иванов, а сега партията му протестира

0
117
Бойко Борисов Снимка: МС

След изборите ще продължим с промените в партията в цялата страна, твърди лидерът на ГЕРБ

Срещу този избор на главен прокурор протестира една политическа партия. Аз искам да припомня, че сегашните правила за избор на главен прокурор бяха гласувани по времето на Христо Иванов като правосъден министър, заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за предаването „Лице в лице“ по БТВ. Христо Иванов е лидер на партията „Демократична България“, който организира протести срещу номинацията Иван Гешев за главен прокурор.

„За мен е лицемерно да издигаме предложение за главен прокурор. Какво щяхте да кажете после? За мен Емил Радев е най-подходящ, но той е от ГЕРБ и после щеше да се говори за главния прокурор на ГЕРБ. Затова прецених, че е лицемерно да издигаме кандидат и оставих прокурорите сами да изберат. Преди три години избрахме Мая Манолова за омбудсман и сега виждате какво си причинихме на партията. Тогава бях лековерен и сега реших да не съм. Искам да попитам по кое време бе избран Лозан Панов? По мое време, по предложение на Христо Иванов. Всичко, каквото е искал, аз съм направил. Не разбирам сега защо говори, че не сме правили реформа в съдебната система. Аз никога не съм бил лицемер и оставих прокурорите сами да си изберат. Изобщо не съм се месил. Щях да издигна Емил Радев или Данаил Кирилов, но не се намесих грам. Точка по този въпрос“, категоричен бе Борисов.

„Бях категоричен, че нещата не могат да продължават така. Чест им прави на всички в БФС, че си подадоха оставките. Сега ще си изберат нов президент и Изпълком. Надявам се те наистина да почнат да работят за детско-юношеския футбол“, каза Борисов по темата за расисткия скандал на мача България – Англия и отставката на Борислав Михайлов от БФС.

„Факт е, че ние сме изпълнили всички мерки. Знаем, че не сме идеални, но проблеми има във всички европейски страни. Сега ще има един общ механизъм за наблюдение за всички държави в Европейския съюз. Всички трябва да се усъвършенстваме и на първо място трябва да е върховенството на закона. Всички видяхте, че аз подкрепих Лозан Панов по казуса „Полфрийман”, въпреки че цялата държава беше скочила. За мен върховенството на закона винаги е било на първо място“, коментира Бойко Борисов отпадането на мониторинговия доклад за България.

„Вложих много усилия за Северна Македония и Албания. Не искам да звучи самохвално, но мисля, че имам някакъв авторитет в Европейския съвет. След като беше взето решението, на другия ден им казах: колеги, нека им дадем втори шанс на Скопие и Тирана. Едните даже името си смениха. Всички на съвета се спогледаха и се съгласиха с мен. Не е хубаво да се изнася информация от съвета, но на мен ми е болно по тази тема. За мен Еманюел Макрон е прав за някои неща. И в Северна Македония, и в Албания трябва да има абсолютен политически консенсус за членството в ЕС. Сега говорим, че ако Зоран Заев не е там и че Еди Рама не е там, не знаем какво ще стане. Когато България влизаше в ЕС, имаше пълно съгласие по темата. Беше решено, че няма значение БСП, ГЕРБ или някой друг управлява, България ще бъде член на ЕС“, разкри министър-председателят.

„Ние нямаме шанс да не дадем шанс на Великобритания за Брекзит. В момента е такава какофония – визи, митнически споразумения, всичко. Ще пишем – отлагане, отлагане. Няма какво друго да правим“, коментира Борисов темата за Брекзит.

„Най-лошото нещо на света е войната. За радост военните действия в Северна Сирия спряха. Може би тук Европа има липса на лидерство. Видяхте какво стана. Доналд Тръмп прати Помпейо и Пенс в Анкара. Реджеп Ердоган отиде в Сочи. Конфликтът бе решен. А какво направи Европа? Липсваше. Тя само плаща за мигрантите и регистрира трупове като тези в Есекс. Липсва ни общата европейска армия. Благодарение на споразумението ни с Турция има нулев мигрантски натиск по границата“, обяви Бойко Борисов.

„Искам да обърна внимание на две важни неща, които се случиха днес. Разпространението на печатни издания стана държавно и вече ще се извършва от „Български пощи“. Това е много важно за свободата на печата и медиите. Контрабандата на цигари е намаляла драстично. Нелегалните фабрики за цигари вече се изнасят извън България, защото баш контрабандистите са в затвора“, обяви премиерът.

За финал той коментира и предстоящите местни избори. „ГЕРБ има всички кметове. Някои вече са трети-четвърти мандат и може да се омръзнали на хората. Някъде пък така се бяха капсулирали, че нанесоха големи вреди на партията. Сега може на някои места с новите хора да не се представим добре, но нещата ще си дойдат на място. След изборите ще продължим с промените в партията в цялата страна, защото на евроизборите бяха нанесени големи щети на партията. Не се притеснявам, че ще загубим София. Надявам се, че резултатите ни ще бъдат добри. Преди няколко месеца имахме избори и видяхме какво стана. Ще има и нови избори. Няма нищо драматично. Изборите са най-хубавото нещо в една демокрация. Искам да благодаря на всички членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, които свършиха адски много работа през последните месеци“, завърши Бойко Борисов.