Борисов: При необходимост ще се ползва студен резерв само от ТЕЦ „Марица-изток 2”

0
28
Бойко Борисов Снимка: МС

Това заяви премиерът в началото на днешното заседание на Министерския съвет

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на енергетиката Теменужка Петкова след края на днешното правителствено заседание да разясни в Народното събрание, че студен резерв ще се ползва само от държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“.

„Сваляш студения резерв от тук насетне. Студен резерв, ако ни е необходимо – само държавната ТЕЦ „Марица-изток 2”, заяви Борисов.

Студеният резерв ще се възлага въз основа на доклад на Електроенергийния системен оператор само при необходимост, и то на държавната ТЕЦ „Марица-изток 2”, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

Решението бе взето на днешното заседание на Министерски съвет, а енергийният министър го съобщи на депутатите в парламента по време на днешното заседание.

Петкова припомни, че в момента страната ни води преговори с Европейската комисия за въвеждането на механизъм за капацитет, който изисква премахването на студения период, а решението трябва да се прилага именно за преходния период.

„Това е една много важна тема. По този начин от една страна се гарантира електроенергийната сигурност на страната. Държавната ТЕЦ „Марица-изток 2” е централата с най-голяма разполагаема мощност“, уточни министър Петкова.

Досега пари за студен резерв получаваше и ТЕЦ „Варна“, за която се твърди, че е собственост на Ахмед Доган. Прокуратурата проверява сделката за топлоцентралата.