Борисов: С 300 млн. лева ще се осигурят лични асистенти на хората с увреждания през 2021 г.

0
37
Бойко Борисов Снимка: фейсбук

Това е решило правителството на заседанието си днес

Правителството продължава с подкрепата си за всички български граждани. С 300 милиона лева ще се обезпечат нуждите на хората с увреждания от лични асистенти за 2021 г. Гарантираме, че най-нуждаещите се деца и пълнолетни хора с увреждания ще имат достъп до личен асистент съобразно индивидуалната им потребност, написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов след днешното правителствено заседание.

В държавния бюджет за следващата година по Закона за личната помощ са предвидени 214,6 млн. лв.. Паралелно с това заделяме и 85 млн. лв. за асистентска подкрепа по Закона за социалните услуги. Така ще осигурим допълнителна подкрепа за около 80 000 души с увреждания, информира премиерът.

На днешното заседание на МС одобрихме и промени в Закона за хората с увреждания. Те ще дадат възможност на НЗОК да предоставя помощни средства и медицински изделия за хора с увреждания от 2022 година. Ще се осигури и по-дълъг времеви хоризонт за подготовка на институционализирането на Държавната агенция за хората с увреждания към МС, посочи Борисов.