Борисов удостоен с почетния девети дан по таекуондо

0
30
Борисов облече традиционната за спорта дреха и показа уменията си

През комунизма тренирахме нелегално, нашият боен клуб беше маскиран като танцов състав, разказа премиерът на корейските си домакини

Премиерът Бойко Борисов бе удостоен с почетния девети дан по таекуондо по време на посещението му в Световното седалище на бойното изкуство таекуондо „Кукион“, което е част от официалната му програма за визитата му в Република Южна Корея.

За целта премиерът трябваше да счупи дъска, с което той се справи успешно. Той облече и традиционната дреха за таекуондо догок.

Борисов благодари за високата чест и се обърна към младите хора в Южна Корея: „В България също имаме много добри състезатели и треньори“. Той посочи още, че принципите на таекундото са особено важни, особено за младите хора. „Когато си по-силен, да бъдеш по-снизходителен към слабите. Да използваш силата за мир, винаги да даваш още един шанс на противника, дисциплината, йерархията, да бъдеш критичен към себе си и снизходителен към другите, но най-вече да не се страхуваш от нищо“, заяви българският премиер.

С девети дан по таекуондо по-рано през тази година е бил удостоен и белгийският крал Филип, а през 2013 г. и руският президент Владимир Путин. Със степента в спорта са отличени малко хора, които са основно политически личности.

Посещението на Борисов в Световното седалище на бойното изкуство таекуондо започна с излъчването на кратък филм, представящ „Кукион“ и с демонстрация на изкуството, като в края на изпълнението от участниците в изпълнението бяха опънати българският и южнокорейският флаг.

До 90-те години, по време на режима, таекуондото беше забранен спорт. Ние тренирахме нелегално. Тогава нашият боен клуб беше маскиран като танцов състав и вместо танци тренирахме таекуондо. После вече, като дойде демокрацията, по-младите се развихриха, разказа пред домакините си премиерът Бойко Борисов.

,,Вие направихте героиства! Не съм вярвал, че таекуондото ще стане олимпийски спорт. За радост в България много млади хора тренират и имаме медали от всички първенства. Принципите на таекуондото са интересни – да не се плашиш от силния и да уважаваш слабия, да си снизходителен към другите и да си критичен към себе си. Уменията да ги използваш за мир, а и това е една идеология, която е изключително важна за съвременния свят, включително и за политическия“, допълни още Борисов.