Борисов ще обсъжда с щаба дали да продължат мерките срещу COVID-19 и след 15 юни

0
122
Бойко Борисов и Венцислав Мутафчийски Снимка: МС

Това съобщиха от правителствената пресслужба

Премиерът Бойко Борисов ще обсъди с Националния оперативен щаб за борба с коронавируса дали извънредната епидемична ситуация да бъде продължена и след 15 юни заради огнищата на COVID-19 в Родопите и Сливен.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза днес в Пловдив, че ще иска продължаване на извънредната ситуация с още месец. Изявлението му дойде след скока на нови заразени в последните 4 дни заради огнищата в Доспат и Сливен.

Едва след като премиерът обсъди ситуацията с щаба, ще бъде взето политическото решение дали и след 15 юни да има извънредна ситуация, която да позволи на здравния министър Кирил Ананиев да налага забрани със свои заповеди, пише „24 часа“, като се позовава на правителствената пресслужба.

Извънредната епидемична ситуация, която замени извънредното положение, приключва на 14 юни. Преди седмица премиерът Борисов обяви, че след 15 юни всички противоепидемични мерки ще паднат и ще остане единствено препоръката за носене на маски на закрито.

В щаба имало обаче различни мнения. Освен това не била достигната квотата от 3 последователни дни с над 100 нови случая, която шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски постави като граница, след която се връщат всички ограничителни мерки.