БСП подкрепи правителството по македонския въпрос

0
40
БСП
Централата на БСП на "Позитано" №20

Няма условия за даване на съгласие от България за начало на преговори за членство на Северна Македония в ЕС, заявяват социалистите

БСП, наследница на БКП, която след 1944 г. извърши национално предателство, като се опита да македонизира Пиринския край, днес подкрепи на практика правителството по македонския въпрос.

Европейското бъдеще на Северна Македония  не може да бъде постигнато за сметка на националното ни единство, българската история и компромисите с историческата истина, заявяват в своя позиция от БСП.

„Българското съгласие не може да бъде изтъргувано или дадено под външен натиск“, категорични са социалистите.

„Към този момент не са налице условията за даване на съгласие от страна на България за начало на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз“, се посочва в позицията, която ще бъде защитавана от евродепутатите на БСП в европейските институции.

Признаването на днешната македонска идентичност и език следва да върви неотменимо заедно с признаването на техните български корени и генезис. Следва да е ясно, че езиковата норма, обявена за конституционен език в Република Северна Македония, е свързана с еволюцията на българския език и неговите наречия в някогашната югославска република след кодифицирането им след 1944 г., казват от БСП.

Социалистите призовават за „прекратяване на всякаква форма на „говор на омраза“ и антибългарска пропаганда, които отново бяха широко разгърнати в РСМ в последните месеци и задълбочиха атмосферата на недоверие“.