България е на 7-мо място в ЕС по използване на антибиотици в месото

0
25
Снимка: pixabay

Според експерти препаратите не достигат до организма на човека

България се намира на седма позиция в Европейския съюз по използване на антибиотици в местото. Това показват последните данни на Европейския надзор на консумацията на ветеринарни антимикробни средства, цитирани от bTV. Най-много антибиотици в месото според статистиката се използват в Кипър, следвана от Италия, Испания и Португалия.

Според д-р Борис Борисов от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потребителите не консумират използваните антибиотици, защото те минават през метаболизма. А и има максимално допустими стойности. По думите на експерта в повечето случаи антибиотиците се използват за лечение на болни животни.

По данни на БАБХ за брой положителни проби за използвани забранени антибиотици в месото през годините става ясно следното: през 2016 г. са намерени 3 положителни проби в патешко месо, през 2017 г. пробите пак са три и отново в патешко месо, през 2018 г. отклонения от нормите не са намерени, а през настоящата 2019 г. е установена една положителна проба в говеждо месо.

Сред най-разпространения антибиотик, който се използва при животните, е тетрациклинът- в 34.44% от случаите. След него е пенецилин (18.66%) и макролиди (14.44%) по данни на агенцията по храните. Според д-р Борисов високите отчетени количества на използване на антибиотици в месото се дължат на методиката, по която се преброяват данните.