КСНС при Радев реши България да се придържа към договора със Северна Македония от 2017 г.

0
132
Снимка: кадър

Преговорите межу двете страни няма да се обвързват със срокове

След повече от 5 часа разговори Консултативният съвет по национална сигурност /КСНС/ при Румен Радев реши да се придържа към Договора за добросъседство, подписан от правителството на Бойко Борисов със Северна Македония, и декларацията, приета от 44-то Народно събрание.

Участниците излязоха на обща пресконференция, а решенията изчете Румен Радев. Той заяви, че интересите на РСМ и България съвпадат, като е констатирано, че 4 години страната-кандидат не е направила необходимото за неговото изпълнение и не дава гаранции за това.

От думите на Радев и решението на КСНС става ясно, че страната ни напълно ще се придържа към позицията на страната ни, взета още в кабинета „Борисов 3“ и декларацията на 44-то НС. Радев подчерта, че страната ни преди 30 години е била първата в света, която е признала днешна Северна Македония, като новосъздадена държава и никога не е отричала правото на гражданите им да се самоопределят както преценят.

Даването на съгласие за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи, реши КСНС.

Правата на македонските българи не могат да бъдат предмет на преговори, подчерта Радев.