България започна да получава газ от „Турски поток“

0
62
Снимка: Нова тв

Държавата ще пести около 81 млн. лева годишно от новата точка на доставка

България получи достъп до руски газ от „Турски поток“, съобщава „Булгаргаз“. Според компанията на 30 декември беше подписано допълнително споразумение с „Газпром експорт“. Документът предполага промяна в пункта на доставка на газ за България – не през Черна вода в Румъния, а през Странджа. Газът ще идва от Турция.

„Финансовите ползи от промяната на точката за доставка се оценяват на приблизително 81 милиона лева. Тази икономия се дължи на елиминирането на разходите за достъп и транзит през територията на Румъния в размер на около 76 милиона лева, които няма да бъдат изплатени от компанията „Булгаргаз“ и българският потребител на природен газ „.

България ще пести около 81 млн. лева от новата точка на доставка на природен газ. Освен това допълнителните ползи ще възлизат на 4,6 милиона лева поради по-ниските тарифи, обявени от оператора „Булгартрансгаз“ на входа Странджа в сравнение с Черна вода.

Компанията обеща да намали цените на природния газ за потребителите през първото тримесечие на 2020 г. Освен това България възнамерява да транспортира газ до Гърция и Северна Македония.