България и САЩ подписаха ключови документи за сигурността на 5G мрежите и за ядрената енергия

0
63
Снимки: фейсбук

Майк Помпео се включи в церемонията от дистанция

България и САЩ подписаха ключови документи в сферата на сигурността на 5G мрежите и на ядрената енергия за граждански цели, съобщи премиерът Бойко борисов във фейсбук.

• Заместник държавният секретар на САЩ Keith Krach и министър Росен Желязков подписаха Съвместно изявление за съвместна декларация на България и САЩ по въпросите на сигурността на 5G мрежите.
• Теменужка Петкова и помощник държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд подписаха Mеморандум за разбирателство между правителството на България и САЩ за стратегическо сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели.

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео, който се включи чрез видеоконферентна връзка, изтъкна съвместната работа между двете страни и постигнатите резултати в различни сфери, което според него ще има мощен ефект, казва Борисов.

На церемонията по подписването подчертах, че 5G мрежите ще бъдат изграждани на принципите за свободна и честна конкуренция, прозрачност и върховенство на закона. Ядрената енергия пък е една от по-чистите енергии и затова искаме да използваме по-сигурна технология от най-ново поколение и да постигнем диверсификация на ядреното гориво, подчерта премиерът.