Борисов: От 22 държави, които търгуват с Русия, газът е спрян само на България

0
150
Снимка: фейсбук

България не е застрашена от енергийна криза, а от Кирил Петков и компания, заяви лидерът на ГЕРБ

„Българите избраха в най-тежкото време най-некомпетентните хора”, каза лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов близо до Приморско. По повод спирането на синьото гориво от Русия към България, Борисов заяви: „Помните ли, когато ви показвах реверсивните компресори, подменихме десетки – най-добрите, с най-мощните, американски, най-добрата фирма, за да може да вкарваме от Турция и от България в Турция, в Гърция, В Румъния, в Сърбия – 100 % диверсификация. На 31 декември трябваше да е готова и гръцката връзка. Сега от 22 държави, които търгуват с Русия, газът е спрян само на България. Не го казвам с лошо чувство – заради тези некомпетентни хора, които случайно попаднаха в управлението, българите ще платят страховити цени”. Борисов заяви, че ако е бил на власт с министър Делян Добрев досега да го е пратил в Гърция и да са сложили банкова гаранция.

„Днес ние може да взимаме газ и от Гърция, и от Турция, отвсякъде. Но трябва сега да има мислещ министър. А когато прякорът му е Кеша, той не е отишъл да си резервира капацитет”, каза още Борисов и допълни: „България не е застрашена от енергийна криза, а от Кирил Петков и компания”.

Той категорично заяви, че няма смисъл от предсрочни избори: „Държавната пара ми се свиди, половин милиард похарчихме за избори. Президентът Радев това, което ни натресе, да си го отзове, да събере политическата класа, лидерите, тези, които знаят и могат, да им постави задача и в рамите на този парламент е най-добре. ГЕРБ все им е виновен, че не си плащат сметката”.

По темата с предстоящата визита на българската правителствена делегация в Украйна Бойко Борисов заяви: „Днес ще отидат в Киев да похарчат милиони за селфита, да се снимат със Зеленски. БСП не отиват, защото работят, изнасят оръжие”, категоричен бе той.

Според него „полезният ход е веднага да си отиват и да идва компетентен човек, който още днес да реши въпроса”.

Лидерът на ГЕРБ цитира данните на НСИ от вчера, според които имаме най-големия дефицит след фалита на КТБ.

„Обират ви, като последните балъци. Видяха, че са за кратко и от всякъде, всичко. А това е преди актуализацията на бюджета, за еврозоната вече няма да говорим. Това е промяната”.

Делян Добрев също подчерта, че от 22 страни само България е със спрян газ, и то заради далаверата – „само ние не си отворихме сметка. Това е следващата стъпка след уволнението на Николай Павлов, те не искат да има руски газ, това се прави умишлено, за да продават с посредници. Аз мога да се обзаложа, че цената на която сега ще започне да купува „Булгаргаз“ с този новия удобния директор ще бъде минимум 2 пъти по висока. И знаете ли кой ще плати тази цена – всички потребители в България. Това буквално ще бъде унищожаване на икономиката на България“, подчерта Добрев.

По думите му този газ отново ще бъде руски и ударът по бизнеса ще бъде още по-силен и заради отпадането на компенсациите от 1 май. Добрев посочи и кои ще са най-ударените сектори: „Някои от тях, ако им спрат газа, като стъкларските заводи – технологичният процес е такъв, че те не могат отново да заработят. Това не един двигател на ток да го включиш от копчето и да го изключиш. Това са пещ и технологични процеси, на тях като, ако им спре газът, те после всичко трябва да хвърлят. Има много торови заводи, които ще бъдат ужасно ударени, може и да не могат изобщо да просъществуват, както и стъкларските заводи, металургия, друга химия, машиностроене, фармация. Една голяма част от производството на хляб също е на газ. Ето, до хляба стигахме“.

„Сведохме енергийната сигурност до гаражно ниво”- такъв бе коментарът на Севда Арнаудова по повод думите на Кирил Петков от сутринта, че нямаме диверсификация, но пък тя има „джип на Аркад в гаража. „Това няма да спре собствената му некадърност. Разбра, че Борисов не му е ниво и говори с мен. Проблемът не е в джипките, а в мен. Три министерства ползват подобни коли с идентичен договор, както и колите на НСО”./Tribune