България не се е отказала от Шенген, но иска реална подкрепа, а не на думи

0
28
шенген
Снимка: архив

Станата, която най-силно е против членството ни в пространството, е Холандия, казва премиерът Борисов

„Не съм казвал, че сме се отказвали от влизането в Шенген”, коментира днес премиерът Бойко Борисов по време на публичните си прояви  Той поясни, че това е важно както за репутацията на България, така и за облекчения режим при пътуване на българските граждани.

Борисов смята, че единствената страна, която усилено е против влизането ни в Шенген, е Холандия и тя го прави от егоистична гледна точка.

Министър-председателят заяви още, че по време на разговор със своите западни партньори е заявил, че след като ни искат в Шенген, трябва да ни подкрепят, а не всеки, който дойде у нас, да заявява на думи, че ни иска в Шенгенското пространство.

България е държавата, която има нула миграция благодарение на всички взети мерки, спазвайки всички европейски правила. По думите на премиера страната ни охранява перфектно външната граница на ЕС с Турция и миграционният натиск е нулев. Проблем обаче има с гръцката граница, където се отчита натиск от около 150 души на ден.

Борисов обясни още, че е подходил с ирония по темата за Шенген в разговора с колегите си от Бундестага: Казах им, омръзна ми да ми говорите за подкрепа, ние отдавна сме в Шенген. Вие имате проблем с Шенген, защото между Австрия и Германия има граница. Единствената придобивка за българските граждани е, че ако сме в Шенген, като минават, няма да си показват личната карта.