България с протестна нота заради изказването на Макрон

0
50
българи
Екатерина Захариева

Викат френския посланик в София за обяснение

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нова във френското външно министерство. Френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин бе извикана в понеделник в МВнР за обяснения, съобщиха от МВнР.

Това се случва след думите на френския президент Еманюел Макрон относно „украинските и българските банди”. „Предпочитам легалните мигранти от Гвинея и Кот д’Ивоар пред нелегалните украински или български банди”, каза френският президент в интервю за крайнодясното списание „Valeurs Actuelles„.

Пред изданието Макрон заяви, че „предпочита да има законна, регистрирана, основана на квоти имиграция за определен брой години, отколкото потайната, нерегистрираната работа. Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот д’Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали“.

Интервюто му предизвика остра реакция сред цялата журналистическа гилдия във Франция. Авторитетният седмичник „L’observateur“ подчертава, че „за първи път президент на Франция дава интервю за крайно дясна медия“. Сп. „Marianne“ се възмущава от нескопосаните обяснения на администрацията на Макрон за скандалното интервю. „С това си интервю Макрон зави рязко към крайната десница“, пише от своя страна в. „Liberation“. Остри коментари има и във вестниците „Le Parisien“ и „Le Figaro“.

По-рано в събота украинското министерство на външните работи извика френския посланик да даде обяснения за думите на френския президент Еманюел Макрон относно „украинските банди”. Това съобщи говорителката на министерството Екатерина Зеленко. „По време на разговора френският посланик отбеляза, че Франция няма претенции към гражданите на Украйна, които посещават страната. Следователно думите на Макрона, засягащи проблематиката на миграцията и законното трудоустройство, са били извадени от контекста”, каза Зеленко след разговора с френския дипломат в Киев. Тя отбеляза, че „между Киев и Париж съществува пълно разбиране и сътрудничество в реализация на договореностите за движението на гражданите от двете страни”.

Във Facebook вицепремиерът Красимир Каракачанов осъди изказването на Макрон. Според него то е поредната проява на политическа арогантност и високомерие. Каракачанов допълва, че подобно поведение е недопустимо.

„Абсолютно не съм съгласен заради личните политически неудачи на Макрон, България да бъде вкарвана в подобна квалификация, а българският народ да бъде наричан „бандити”. В края на краищата дали Макрон иска да си намира евтини работници от Африка си е негово право, но никой не му дава право да обижда българския народ, пък и украинския народ, като ни нарича „български и украински банди”. За какви банди говорим?”, коментира Каракачанов пред журналисти.

„Ако по този начин той се стреми да оправдае ветото, което Франция наложи на Македония – също не го приемам. Да, македонците са българи, но за „банди” не може да се говори. Не е нормално президент на уж съюзническа държава, приятелска държава, да използва подобни квалификации по отношение на българския народ”, каза още той. „Нека всички разберат, че не могат ей така в името на своите предизборни цели да обиждат българската нация. Правилно е решението за връчване на протестна нота”, допълни Каракачанов.