Българката Цонка – кралица на амфетамина в Испания и тартор на една от най-мощните наркобанди

0
242
Снимка: Guardia Сivil

Задържани са 32-ма души

Националната полиция на Испания разби наркобанда, ръководена от 44-годишна българка във Валядолид. При мащабна акция са задържани 32-ма души. При обиски на няколко адреса са иззети 200 килограма хероин, амфетамини и марихуана, както и 45 000 евро, оръжие и 12 автомобила.

Българката Цонка В.З. е известна в Испания като Кралицата на амфетамина, съобщава местното издание El Día de Valladolid. Тя е осъждана за наркотрафик и е излежавала присъда в страната, но е освободена от затвора миналата година.

В началото на миналата година Цонка е задържана заедно със съпруга си с 10 килограма амфтамин и 4,5 килограма хашиш. Българката е осъдена, но прекарва зад решетките само 4 месеца. След като излиза от затвора, Цонка започва скромен живот като готвачка в крайпътен ресторант, но продължава да ръководи наркоразпределението във Валядолид. Тя е подпомагана от други двама българи, единият от които има над 20 висящи дела. Незаконният бизнес на Цонка се разраства и в Билбао с продажба на хашиш и хероин.

Освен това по време на акцията бяха разкрити плантация за марихуана в Сигалес, провинция Валядолид, и лаборатория за амфетамини във Валядолид, откъдето бяха иззети 3 килограма от субстанцията.

Благодарение на разследването, което Гражданската гвардия и Националната полиция започнаха във Валядолид през април 2019 г., бе разкрито, че се разпространяват наркотици в различни части на града и провинцията от местен бар. Впоследствие стана ясно, че въпросното заведение е част от верига за износ на марихуана от Севиля за Холандия и Германия с помощта на два камиона.