Ваня Кастрева: 4 на 1000 са карантинираните деца и ученици

0
19
Ваня Кастрева Снимка: Стандарт

В преобладаващия брой от случаите вирусът е придобит извън училище, казва началничката на РУО – София

Очакванията за изключително голям пик до този момент не се оправдават. Към снощи 817 са децата и учениците, които са карантинирани, което означава 4 деца на 1000, при педалогическия персонал това е 2 на 1000. Това каза пред БНТ д-р Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление по образование /РУО/ – София.

Всичко е много динамично обаче и картината може във всеки един момент да бъде променена.

„Важно е да се спазват точно правилата и в преобладаващия брой от случаите децата са с положителен тест, придобит извън училище – през семейството или други контактни лица, което означава, че училището е една от най-контролираните среди“, каза Кастрева.

Според нея прогнози за затварянето на училищата от ноември са неоснователни и могат да се правят само след обективни обстоятелства, които променят картината, и след решение на здравните власти. „За да правим такива изводи, трябва да стъпим на обективни данни“, каза Кастрева.

Тя подчерта, че освен Министерството на образованието и науката е създало информационна платформа, в която директорите на училищата и детските градини всеки ден регистрират карантинираните случаи.

„Училището е най-контролираната среда, защото ние непрекъснато отговаряме на въпроси на родителите и контролираме доколко се спазват правилата“, заяви Кастрева.

Тя каза, че все още не са налагани глоби за неспазване на COVID мерките в училище.