Временната парламентарна комисия: Няма политически натиск над БНР

0
22
БНР

Депутатите препоръчаха законодателни промени, за да се оптимизира работата на

В Българското национално радио /БНР/ са налице вътрешни проблеми, свързани с нездравословна работна атмосфера, разцепление на колективите, проблеми с финансирането и непропорционалност на разпределението на средства между отделните програми. Това са част от констатациите в доклада на временната анкетна комисия, създадена от парламента, за да проучи всички факти и обстоятелства около прекъсване на излъчването на програма „Хоризонт“, както и на твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от медията, съобщи DarikNews.

Комисията работи близо 6 месеца, а финалният доклад от работата ѝ бе приет с гласовете на 97 народни представители. В него депутатите посочват категорично, че не са открили данни за наличие на техническа причина за прекъсването на програма „Хоризонт“, случило се на 13 септември 2019 г. Според тях това е в резултат на изрично решение, взето вътре в радиото.

„Пред комисията не са представени твърдения за осъществен политически или друг натиск от конкретни лица, партии или други образувания над ръководството на радиото или над отделни журналисти. Има твърдения за общ натиск над г-н Светолав Костов, които той отрича, но не се посочва от кого е осъществен такъв натиск, нито от г-жа Силвия Великова, нито от други лица, представили факти и обстоятелства, изнесени пред комисията“, пишат депутатите в доклада си.

В него те препоръчват на колегите си от постоянната Комисия по медии и култура в парламента да обсъдят възможността за внасяне на предложения за законодателни промени, които да помогнат за по-оптималното функциониране на БНР.

Недоволни от констатациите на доклада останаха депутатите от БСП, които не го подкрепиха в пленарната зала.

От ГЕРБ смятат, че БНР работи свободно, а за това свидетелства и нейната „критичност към властта“, която понякога проявява. „Не изключвам възможността от вътре да се търси подкрепа за една или друга кауза“, смята депутатът Тома Биков.