Външно привика посланика на Северна Македония заради зачестилите прояви на език на омразата

0
58
Министерството на външните работи

Българската страна е информирала за споменатите случаи посолства и представителства на международни и регионални организации

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Република Северна Македония Владимир Кръстевски в София бе извикан днес на среща в МВнР с и.д. директор на дирекция „Югоизточна Европа“ Ива Крулева. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Повод за разговора са зачестилите прояви на език на омразата и дискриминация в Република Северна Македония от страна на официални представители спрямо граждани на страната, деклариращи българско самосъзнание или дори симпатия към България и нейния народ.

Българската страна изрази и дълбокото си недоумение и разочарование от мащабната негативна кампания в Република Северна Македония срещу представителя на Скопие в музикалния конкурс „Евровизия 2021“.

Освен в рамките на проведената днес среща българската страна е информирала за споменатите случаи представителства на международни и регионални организации, посолства на държави, членки на ЕС, и други партньори.

България ще продължи да полага всички необходими усилия в съответствие с принципите на международното право, за да защитава правата на българските граждани и гражданите, деклариращи българска идентичност, навсякъде по света, казват от МВнР.