В 10 областни града има избран на първи тур кмет

0
116
кметове
Димитър Николов

В 9 от тях печелят кандидати или подкрепени от ГЕРБ, в Кърджали Хасан Азис от ДПС

Първите неокончателни данни при ненапълно обработени протоколи в общинските избирателни комисии показват, че за момента в 10 областни града има избран на първи тур кмет. В още два големи града нещата са динамични, а първият в класирането претендент ту излиза над, ту пада под необходимите 50 на сто подкрепа, за да не се стигне до балотаж. Това показват данните от протоколите в общинските избирателни комисии, сочи проверка на „Дневник“.

В Бургас нещата засега изглеждат сигурни – при обработени 79.27% досегашният кмет Димитър Николов, подкрепен за нов мандат отново от ГЕРБ, печели 65.86% от гласовете.

Другият дългогодишен избраник на управляващите – Иван Портних във Варна, е почти „на кантар“ – засега обработените протоколи са 41.98%, а Портних печели с 50.62% подкрепа.

Сигурна е победата на още един от водещите кметове на ГЕРБ – Живко Тодоров събира 68.69% подкрепа и ще има нов мандат в Стара Загора, сочат данните от обработени над 92 на сто протоколи.

При почти всички преброени протоколи Даниел Панов от ГЕРБ ще има нов кметски мандат във Велико Търново с малко над 60 на сто подкрепа.

Очаквано дългогодишният кмет на Кърджали Хасан Азис отново ще ръководи града, като този път той взима около 60 на сто от гласовете при обработени малко над половината от протоколите.

Във Враца при обработени 95.45% от книжата Калин Каменов от ГЕРБ води с 73.01% пред кандидата за кмет Момчил Младенов.

Сигурен е и новият мандат на Петър Паунов в Кюстендил, който при всички обработени протоколи печели на първи тур с 54.96%. Той този път е подкрепен от широка коалиция на ГЕРБ и десни партии.

В Монтана Златко Живков, също издигнат от СДС и подкрепен от ГЕРБ и десни формации,  води с 71.75% при напълно обработени резултати.

При обработени 99.17% от протоколите в Общинската избирателна комисия в Габрово кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет Таня Христова води с 58.63%.

В Хасково засега резултатите са динамични, в момента данните сочат победа на първи тур – при обработени 62.99% протоколи печели претендентът на ГЕРБ Станислав Дечев с 51.30%.

Резултатите в Търговище са едни от най-променящите се. До ранните сутрешни часове при 63% обработени протоколи и в Търговище се очертаваше победа за ГЕРБ, а досегашният кмет Дарин Димитров взимаше 51.86%. При 74.41% от обработените резултати обаче процентите за Димитров паднаха под нужните за победа на първи тур 50 на сто и той получаваше 49.49%. Крайният резултати дали ще има втори тур в този областен град ще зависи от останалите около 25 на сто от протоколите.

Подобно е положението и в Сливен, засега не може да се каже дали кандидатът на ГЕРБ Стефан Радев ще прескочи прагът от 50 на сто подкрепа и ще се похвали с победа още на първи тур. При обработени 70.50% от протоколите той взима 47.95% от гласовете.