Генералът от СРС-тата с Радев два пъти отказвал да даде информация на КПКОНПИ за Десислава Радева

0
155
Ген.-майор Цанко Стойков Снимка: utroruse.com

Мотивирал се с правни основания

Командирът на ВВС ген. Цанко Стойков два пъти отказвал да даде информация на антикорупционната комисия за съпругата на президента Десислава Радева, става ясно от разпространени от КПКОНПИ документи днес.

Исканията на комисията до него са били изпратени в хода на производство за установяване на конфликт на интереси.

В писмата генерал Стойков е мотивирал правно отговорите си за отказа на информация. Според разпространените документи на 8 май миналата година той е обяснил на антикорупционната комисия, че писмата им са относими само към лица, които в момента заемат високопоставени длъжности в системата.

В края на май във второто си писмо Стойков обяснява, че президентът Румен Радев е освободен от ВВС през август 2016 г. и тригодишният законов срок за разглеждане на конфликт на интереси е изтекъл. Това според писмото означава, че документи не трябва да се предоставят.

Наскоро прокуратурата публикува записан разговор на генерала с президента Румен Радев, в който двамата обсъждат проверката на КПКОНПИ. Това стана, след като главният прокурор Иван Гешев попита Конституционния съд дали и за какво може да се разследва президентът.

Виж писмата на ген. Стойков тук 5e411daae2e44  5e411dab059a4