ГЕРБ ще предложи: Без съкратено следствие за умишлено убийство, но то да остане за тежките телесни повреди

0
34
Анна Александрова

Правната комисия обедини трите законопроекта, с които отпада съкратеното производство при тежки престъпления

Правната комисия в парламента обедини трите законопроекта за промени в Наказателнопроцесуалния кодекс, с които отпада съкратеното следствие в случаите на убийства и причиняване на тежки телесни повреди. Те бяха внесени от БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“, но на практика бяха идентични.

Сега предстои партиите да направят предложение между първо и второ четене и текстът ще влезе за окончателно разглеждане следващата седмица първо в правна комисия, а след това и в пленарната зала.

От ГЕРБ обаче дадоха заявка, че ще направят предложение съкратеното следствие да се запази в случаите на тежки телесни повреди, тъй като в противен случай „би се задръстила цялата система“. Това обаче още се обсъждало и щели да се изчакат становищата на главния прокурор и съдиите от Върховния касационен съд.

„Днес трябваше да обединим законопоректите в един общ доклад, за който от утре ще започнат да текат сроковете между първо и второ четене. Имаме идея да предложим съкратен срок и във вторник да насрочим извънредна правна комисия. За този тридневен срок да видим предложенията между първо и второ четене по тези три законопроекта, да ги разгледаме в комисията по правни въпроси и след това следващата сряда да влязат в пленарната зала за окончателно гласуване“, обясни шефката на правната комисия от ГЕРБ Анна Александрова. Тя обаче обясни, че управляващите обмислят съкратеното следствие да се запази при случаите на причиняване на тежки телесни повреди.

„Най-вероятната идея, която обсъждаме, е от предложението да изключим тежките телесни повреди и да останат само убийствата. Смятаме, че с тежките телесни повреди, изнасилванията и блудствата ще се задръсти цялата система, ще се върнем 2007 г., когато 268 000 преписки бяха прекратени. Тежките телесни повреди са твърде много като обем работа“, аргументира се Александрова.

Въпреки това тя бе категорична, че управляващите не се отказват от предложенията си в Наказателния кодекс, които също са свързани със съкратеното поризводство. Те обаче щели да бъдат обсъдени с абсолютно всички страни, както и разглеждани с новата наказателна концепция на правосъдното министерство.

По същество управляващите искат да се запази съкратеното производство и бързото правораздаване, но в случаите на убийства, нанасяне на тежки телесни повреди, изнасилване и блудство, съдът да може да преценява в конкретния случай дали е допустимо намаляване на наказанието на извършителя. Те също предлагат евентуалната редукция на наказанието да е с до 1/5 от присъдата, а не е с 1/3, както е досега. Според червената опозиция обаче тези текстове са в противоречие с техните за напълно отпадане на съкратеното производство в случаи на убийства.

И днес след правната комисия соцдепутатът Крум Зарков настоя, че текстовете на ГЕРБ са несъвместими със законопроекта, предложен от левицата.

„Законопроектът на ГЕРБ е изключително проблематичен. Но е важно да бъде приета достатъчно бързо поправката в НПК, която разглеждахме днес в правната, за да се приложи за случаите като този в Сотиря“, защити Зарков предложението на своята партия.