Цветанов пробва преврат в ГЕРБ ?

Патриотите готови и при 1% шанс да съставят правителство

0
131
кодекс
Снимка: архив

 

След спешна сбирка на ПГ партията отказа да подкрепи кабинет на Патриотичния фронт

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пробва преврат в партията, твърдят запознати. Докато лидерът и премиер в оставка Бойко Борисов бе на визита в Будапеща изненадващо депутатите от ГЕРБ се събраха на заседание и оповестиха, че отказват подкрепа за правителство на патриоти и реформатори. Преди ден Борисов обяви, че ГЕРБ би подкрепила такъв кабинет.

По този начин нито една политическа сила няма да може да получи мнозинство за съставяне на правителство в рамките на този парламент. ГЕРБ заложи на разума в политиката и на реалностите в парламента, обясни депутат от мнозинството след срещата.

Това потвърждава тезата на БСП, че този парламент е напълно изчерпан, каза Корнелия Нинова. България отива на предсрочни парламентарни избори! Този извод направи лидерът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Народното събрание. Изненадващото политическо решение бе взето на спешна сбирка на депутатите, докато в пленарната зала течеше обсъждането на бюджета за 2017 г.

“В рамките на 43-ото Народно събрание няма политическа сила, която може да състави кабинет”, заяви Цветанов. Така той отговори на въпроса дали ГЕРБ ще подкрепи нов кабинет на патриоти и рефоматори, ако някой от тях получи мандат от президента. Решението бе изненадващо, защото се различава от позицията на лидера Бойко Борисов, който във вторник след КСНС обеща рамо на патриотите като жест за тяхната подкрепа към кабинета му досега. Политици, които познават характера на Бойко Борисов, разчетоха във вторник в това деликатно предупреждение, че Борисов ще върне точно такава подкрепа, каквато е получавал от реформатори и патриоти.

Още в началото на седмицата Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров дават ясни знаци, че няма да върнат мандата на Плевнелиев. Дори Симеонов посочи няколко министри от кабинета на Борисов, които ще останат в новия кабинет. Други имена от ГЕРБ са получили също оферти за министри. Парламентарната група на ГЕРБ обаче е решила да не подкрепя кабинети на реформатори и патриоти.

Въпреки че на голяма част от народните представителите не им допадали избори напролет, твърдо ще се върви в тази посока. В ГЕРБ били силно изнервени от последните PR ходове на патриотите, свързани с пенсиите. “Всеки иска българите да получават по-високи пенсии, но трябва да намерим бели и сигурни пътища за подобно решение“, коментира депутатът. Единият от поводите за внезапната промяна на ГЕРБ било и изявлението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че социалистите ще подкрепят патриотите за повишаване на минималната пенсия.

Веднага след нейното изказване Цветанов се усъмни в тази топла връзка между социалисти и патриоти. Няма да допуснем мнозинството, което преди ни подкрепяше, а сега се преформатира, да използва популистки методи и де факто да ни изнудва, заяви и шефката на бюджетната комисия каза Менда Стоянова. Според нея предложението на патриотите е опит за дестабилизация на цялата пенсионна система и цели политически дивиденти в предизборен период. Тя заподозря, че по този начин ще се вземе от хората, които са се осигурявали, за да се даде на онези, които не са.

Единственото обяснение за изненадващата промяна в позицията на ГЕРБ е, че при изпълнение на програмата за саниране има комисиони, а при повишението на пенсиите – не, коментира съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. Той отхвърли обвиненията в разногласия и караници за министерски постове с ГЕРБ. Категорично заявявам, че от вчера до днес не сме имали никакви контакти с представители на ГЕРБ, каза Симеонов.

Патриотите предложили пари за повишението на пенсиите да се вземат от програмата за саниране на жилища, която струва на бюджета 1 млрд. лв. Значи може да се отделят 1 млрд. за саниране, а не може да се намерят 800 млн. лв. за повишение на най-ниските пенсии, каза Симеонов. Той отхвърли и упреците, че предложението за повишаване на минималната пенсия е внесено изневиделица. То датирало още от 1 декември 2015 г.

Другият съпредседател на ПФ – Красимир Каракачанов, опроверга твърдение на Менда Стоянова, че патриотите уж искали повишение на всички пенсии Те настоявали за повишение на пенсиите на онези хора, които имали необходимия осифгфурителен стаж и възраст, а не на тези, които цял живот не са работили и са разчитали на социални помощи. Освен това ПФ искал да вдигне не само минималната пенсия, но и останалите средно с 23%. Каракачанов се оплака, че финансовият министър Владислав Горанов внесъл новия проектобюджет в Народното събрание без консултация с ПФ. Патриотите не се отказват да съставят кабинет, ако им бъде връчен мандат. Дори и да има 1% шанс – ще се опитаме, каза още Симеонов.