Гешев: Има 233 осъдени по мои обвинителни актове, значи съдът ми е дал отлична оценка

0
53
полиция
Иван Гешев

Лозан Панов има фиксация в длъжността главен прокурор, казва кандидатът за обвинител №1

Имам 233 осъдени лица, което означава, че съдът ми е дал отлична оценка – Лозан Панов има фиксация в длъжността главен прокурор, каза зам. главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг .

Поводът е писмо на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов до главния прокурор, в което поставя въпроса за необходимостта от преценка на качеството на изготвените от кандидата за главен прокурор Иван Гешев обвинителни актове. Според Панов се поставя акцент само на обема на неговата дейност, и то в количествен аспект.

„Не съм запознат с това писмо на г-н Панов. Това, което мога да кажа е, че не се притеснявам от работата си. Оценката за работата на един прокурор в крайна сметка дава съдът. След като имам над 233 осъдени лица, значи съдът ми е дал отлична оценка с това, че по мои обвинителни актове са осъдени такъв брой лица. Това е оценка не само на количеството, но и на качеството на свършената от мен работа. Второто, което искам да кажа, че с решение на ВСС е приета комплексна оценка от периодичното ми атестиране, която е максимална. Т.е. ВСС е установил, че имам високи професионални качества”, заяви Гешев.

„Нямам представа защо Панов се интересува от това, за което ме питате. Единственото ми обяснение е, че през годините мислех, че той има фиксация в г-н Цацаров, а сега почнах да си мисля, че той има фиксация в длъжността главен прокурор. Защо – трябва да питате него”, коментира Гешев.

Попитан дали напрежението около неговата кандидатура се дължи на това, че е единствен кандидат за поста, Гешев отговори: „Който и да беше на моята позиция, това напрежение щеше да го има. След като не е от кръга приятели на тези хора, които генерират това напрежение. Дали щяха да са един, двама или трима, това напрежение, щеше да го има“, уточни още Гешев. Той припомни, че когато Сотир Цацаров е бил кандидат за главен прокурор, кандидатите са били трима. „Тогава имаше обструкции, че формално има трима човека. Сега е един и питат защо е един, като са трима – защо са трима“, каза Гешев. Според него става въпрос за безпринципно отношение.

На въпрос какво му е очакването за делото „Полфрийман” Гешев уточни, че не може да има никакви очаквания. „Прокуратурата е свършила изцяло своята работа. Както знаете, убиецът Джок Полфриймън е осъден по внесен обвинителен акт от прокуратурата на 20 години лишаване от свобода. Единственото, което прокуратурата може да направи, го е направила. Оттук нататък ще чакаме да реши съдът. Ще се съобразим с решенията на българския съд“, допълни още Гешев.

Във връзка със скандала с лидера на „Атака” Волен Сидеров в БНТ Гешев заяви, че всяка агресия към журналист, е недопустима.