Главният прокурор: България не заслужава да бъде превърната в кофа за боклук

0
1170
перник
Иван Гешев

Предстоят интересни времена, прогнозира Гешев по повод разследванията на водната криза в Перник и вноса на боклук. От жилището на Нено Димов са иззети документи, свързани с внос на отпадъци от Италия

Българските граждани, българското общество и България не заслужават да бъдат превърнати в кофа за боклук или тоалетна чиния, заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг във Враца, където е заради разследването на тежкото убийство в село Галиче.

Обвинител номер едно коментира работата на разследващите по случаите на незаконен внос на боклук у нас, който е бил нерегламентирано изгарян, замърсявайки въздуха.

„Не ме интересува кой го е извършил. Всеки трябва да си носи последствията, както е по закон. Всички дишаме този въздух и пием тази вода. Както казваше баба ми – който каквото е надробил, да си го сърба“, закани се Гешев на виновниците. Той обаче отказа да даде повече подробности около хода на разследването: „Тази тема няма да я коментирам, докато не ѝ дойде времето“.

От жилището на екоминистъра в оставка Нено Димов са иззети документи, свързани с внос на отпадъци от Италия, съобщи главният прокурор, но не уточни дали те доказват някаква престъпна дейност.

На въпрос ще има ли и други привлечени към наказателна отговорност за водната криза в Перник, заради която с обвинение се сдоби Нено Димов, главният прокурор отговори: „Разследва се абсолютно всичко. В случай че се съберат доказателства, ние нямаме абсолютно никакви притеснения да ангажираме към наказателна отговорност лица, които смятаме, че са виновни. Дали са виновни или не, ще реши българският съд“. След което обеща: „Предстоят интересни времена“

На въпрос дали „задържане под стража“ не е прекалено пресилена мярка за неотклонение спрямо действащ министър, Гешев отговори: „Дали някой ще бъде задържан под стража, дали ще бъде осъден, може да реши само българският съд. След като той е решил, че има необходимите законови предпоставки, че едно лице може да бъде задържано под стража, никой не може да подлага на съмнение решението му. Прокуратурата може само да изрази становище и да направи искане“.