Гешев призова за бонуси към заплатата на полицаите и здравните инспектори

0
24
полиция
Иван Гешев

Има забавяне на реакцията на държавните органи, дължащо се на мисъл за политически последствия, твърди главният прокурор

Главният прокурор Иван Гешев призова в интервю за NOVA държавата да отдели допълнителни възнаграждения и за служителите на МВР, които са на първа линия в битката за ограничаването на заразата, както и на работещите в регионалните здравни инспекции. Само преди дни правителството реши на всеки от здравните работници на първа линия да бъдат изплащани по 1000 лв. допълнително към месечната заплата.

„Обявих се за радикални мерки. Страната ни е почти във военно положение. Не го казвам само аз. Така мислят половината европейски лидери и специалисти по темата. Какво, ако не военно положение, е това, което се случва в Сърбия, Италия, Испания, Банско. Трябва да разберем, че сме в състояние на война за оцеляването на българските граждани. Колкото по-рано го разберем, толкова по-малко жертви ще имаме“, заяви пред NOVA главният прокурор Иван Гешев.

Той обясни, че прокуратурата не може да дава препоръки на щаба. „Работата ни е свързана с надзора за законност. Контролираме доколко различните държавни институции, осъществяват това, което са длъжни да правят. Друга наша задача е противодействието на престъпността във всичките й форми“, поясни Гешев.

По думите му в цялата страна започват масирани проверки в аптеки, фирми, офиси, за които има данни, че е извършено престъпление.

„Усещам, че има едно забавяне на реакцията на държавните органи, дължащо се на мисъл за политически последствия. Мислете първо за здравето на българите, защото може може да се окаже, че няма да има хора, които да изберат тези политици. Може да се окаже, че няма и политици, които да се избират“, припомни Гешев.

„Времето ни изтича. Трябва да се подготвим за най-негативните варианти. Ако искаш мир, готви се за война. Подозирам, че ако не го направим, у нас ще стане същото като в Италия и Испания. Не го казвам, за да създавам паника. Можем да преминем през тази ситуация само, ако сме организирани“, каза още Гешев.