Гешев: Спряхме телефонните измами, има единични случаи от началото на годината

0
30
полиция
Иван Гешев

В Пловдив с месеци няма регистрирано престъпление. Има дни без нито една автокражба в страната, а преди време се извършваха по 30 на денонощие, посочи главният прокурор

Ние не може да се преборим въпреки работата с битовата престъпност, никоя държава не се е преборила, но е факт, че в сравнение с 2017 г. намалението на телефонните измами е 94%. В началото на тази година – януари-май, имаме единични случаи, заяви главният прокурор Иван Гешев на съвместен брифинг на прокуратурата и МВР за отчитане на резултатите по противодействие на битовата престъпност.

„Само преди 3 години, никой не вярваше, че проблемът с телефонните измами може да бъде решен в приемливи граници. Този проблем засяга най-уязвимата част от българското население. Тези хора крадяха последните спестявания на възрастните хора и ги лишаваха от достойни старини“, посочи главният прокурор.

Кражбите на МПС-та са намалели с 12%, има дни с нито една кражба, а преди имаше около 30 на ден. С над 25% е спадът спрямо предходните 5 месеца, грабежите също са спаднали с близо 20%. Има над 550 образувани досъдебни производства за битова престъпност, над 300 лица са привлечени към наказателна отговорност, стотици обвинителни актове са внесени.

Гешев даде за пример Пловдив, където с месеци няма регистрирано престъпление.

Той благодари на бившия вече министът на вътрешните работи Младен Маринов за съвместната им работа и на всички служители на МВР.

Резултатите, които сме постигнали, са безспорни, заяви и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Той също похвали доброто взаимодействие между прокуратурата и МВР на централно и местно ниво.